Kindergemeenteraad

De Kindergemeenteraad Maashorst bestaat uit 26 leden van 13 basisscholen. De Kindergemeenteraad laat groep 7-leerlingen op een speelse manier kennismaken met politiek en burgerschap. De kinderen worden gestimuleerd om mee te denken over allerlei onderwerpen die hun leefomgeving aangaan. Zij leren hoe een democratie werkt, hoe het gemeentebestuur in elkaar zit en hoe beleid tot stand komt. Gebaseerd op het principe ‘leren door ervaren’.

Hoe werkt het?

Lesprogramma

De kinderen leren in de lessen op school over politiek, democratie en verkiezingen. Daarnaast bereiden zij in de klas een plan voor de gemeente Maashorst voor.

Verkiezingen

Ieder schooljaar wordt opnieuw een gemeentelijke kinderraad gekozen door de deelnemende basisscholen. De klassen bepalen zelf welke twee kinderen uit groep 7 hun school vertegenwoordigen tijdens de ‘gemeentelijke verkiezingen’ voor de kinderraad.

Deze twee scholieren presenteren zichzelf, hun standpunten én het plan van hun klas in een kort filmpje. De 13 koppels met de meeste stemmen nemen daadwerkelijk zitting in de Kindergemeenteraad.

Kinderraadsvergaderingen

De kinderen nemen zowel letterlijk als figuurlijk plaats op de stoelen van de gemeenteraadsleden. In de openbare kinderraadsvergaderingen discussiëren de kinderraadsleden met elkaar over de voorgestelde plannen en nemen een besluit over het winnende plan. Daarnaast geven zij gevraagde en ongevraagde adviezen aan het gemeentebestuur van Maashorst.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de werkgroep Kindergemeenteraad via kindergemeenteraad@gemeentemaashorst.nl

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?