Stemmen bij volmacht

Als je op 15 maart niet zelf kunt stemmen (bijvoorbeeld door andere verplichtingen of ziekte) kun je iemand anders machtigen. Hij of zij mag dan namens jou stemmen. Deze persoon moet dan zelf wel kiesgerechtigd zijn en dus mogen stemmen voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Er zijn twee verschillende machtigingen: een onderhandse volmacht en een schriftelijke volmacht.

Onderhandse volmacht

Door het invullen en ondertekenen van de achterkant van uw stempas, geef je een onderhandse volmacht. Dit kan tot en met de dag van de verkiezingen. De volmachtstem kan de gemachtigde alleen tegelijk met zijn/haar eigen stem uitbrengen. Hij/zij moet dus zelf mogen stemmen. De gemachtigde heeft hierbij jouw ingevulde stempas en (kopie van) je geldige identiteitsbewijs nodig om voor jou te kunnen stemmen. Is jouw identiteitsbewijs verlopen? Het identiteitsbewijs mag op de dag van de verkiezingen maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Schriftelijke volmacht

Met een schriftelijke volmacht kun je iemand uit dezelfde gemeente of een andere gemeente machtigen om voor jou te stemmen. Om een schriftelijke volmacht te kunnen verlenen, gebruik je het formulier schriftelijke volmacht Waterschap (PDF, 92.5 kB) en formulier schriftelijke volmacht Provinciale Staten (PDF, 92.5 kB). Jij en de gemachtigde moeten het formulier ondertekenen. De gemachtigde ontvangt een volmachtbewijs waarmee hij of zij voor jou kan stemmen. Je kunt het formulier tot uiterlijk 5 werkdagen voor de verkiezingsdag op 15 maart 2023 indienen. Een eenmaal verleende schriftelijke volmacht kan niet worden ingetrokken. Om voor jou te stemmen, neemt de gemachtigde alleen het volmachtbewijs mee naar het stembureau; een kopie van je identiteitsbewijs is niet nodig. De gemachtigde kan de volmachtstem (jouw stem) alleen tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?