Stemmen en stempas

Je mag stemmen als je ouder bent dan 18 jaar, de Nederlandse nationaliteit hebt en ingeschreven staat bij de gemeente.

Je ontvangt dan een stempas. Met deze stempas kun je stemmen bij een willekeurig stembureau binnen de gemeente. De Kiesraad heeft een video gemaakt over hoe je moet stemmen (Deze link gaat naar een andere website)

Waar kan ik stemmen?

Met een stempas voor de Provinciale Staten kun je alleen stemmen in de gemeente waar je staat ingeschreven. Deze gemeente moet zich binnen de gemeente Noord-Brabant bevinden. Wil je bij een andere gemeente binnen de provincie stemmen, dan kun je een kiezerspas aanvragen voor Provinciale Staten.  (PDF, 35.3 kB)

Met een stempas voor de waterschapsverkiezing kan een kiezer alleen stemmen in een stembureau in de gemeente dat ook binnen de grenzen van het waterschap ligt. In sommige gemeenten lopen de grenzen niet gelijk met de grenzen van het waterschap. De gemeente kan bepaalde stembureaus aanwijzen waar ook gestemd kan worden voor een waterschap dat niet in dat gebied ligt. Kiezers kunnen ook stemmen in een andere gemeente, voor zover ook deze gemeente in het betreffende waterschap valt. Hiervoor kunnen zij een kiezerspas aanvragen. Als de kiezer tegelijk voor het algemeen bestuur van een waterschap en voor de provinciale staten wil stemmen, overhandigt hij beide stempassen aan de voorzitter. Aanvraag kiezerspas Waterschap (PDF, 87.0 kB)

Wanneer ontvang ik de stempassen?

Je hebt een stempas en identiteitsbewijs nodig om te kunnen stemmen. De stempas krijg je, als je kiesgerechtigd bent, uiterlijk 14 dagen (1 maart 2023) voor de verkiezing via de post. Er vinden op 15 maart twee verkiezingen plaats dus je ontvangt twee stempassen.

Stempas niet ontvangen of kwijt

Heb jij je stempas niet ontvangen, is deze ernstig beschadigd of ben je je stempas kwijt? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe stempas aan via het formulier verzoek voor een vervangende stempas (PDF, 36.6 kB). Dit kan mondeling of schriftelijk. Het schriftelijke verzoek moet uiterlijk vrijdag 10 maart 2023 bij de gemeente binnen zijn. Je kunt dit formulier e-mailen naar info@gemeentemaashorst.nl.
Het mondelinge verzoek kun je tot 1 dag voor de verkiezing (14 maart 2023) tot 12.00 uur doen. Maak hiervoor een afspraak. (Deze link gaat naar een andere website)

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?