Stemmen bij volmacht

Kun je op 22 november niet zelf stemmen, bijvoorbeeld door ziekte of andere verplichtingen? Dan kun je iemand anders machtigen. Hij of zij mag dan namens jou stemmen. Deze persoon moet ook kiesgerechtigd zijn en dus mogen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er zijn twee soorten machtigingen: een onderhandse volmacht en een schriftelijke volmacht.

Let op: degene die voor jou gaat stemmen (gemachtigde), mag dat alleen tegelijk met zijn of haar eigen stem. Ook mag een gemachtigde maar maximaal 2 volmachtstemmen uitbrengen.

Onderhandse volmacht

Door het invullen en ondertekenen van de achterkant van jouw stempas, geef je een onderhandse volmacht. Dit kan tot en met de dag van de verkiezingen.

De gemachtigde:

Schriftelijke volmacht

Met een schriftelijke volmacht kun je iemand uit dezelfde gemeente of een andere gemeente machtigen om voor jou te stemmen. Om een schriftelijke volmacht te regelen, gebruik je het formulier Schriftelijke volmacht (PDF, 50.7 kB). De volmachtgever (degene waarvan de stem is) en gemachtigde (degene die voor jou gaat stemmen) moeten beiden het formulier ondertekenen. De gemachtigde ontvangt een volmachtbewijs waarmee hij of zij voor jou kan stemmen.

Je kunt het formulier tot uiterlijk 5 werkdagen (17 november) voor de verkiezingsdag inleveren. Als de volmacht is geregeld, kun je dit niet meer terugdraaien.

De gemachtigde:

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?