Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent.
Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Veel gestelde vragen

Op deze pagina vind je de meestgestelde vragen en antwoorden over (het stemmen tijdens) de Tweede Kamerverkiezingen. 

Mag ik stemmen?

Je mag stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen als je:

Waar kan ik stemmen?

Je mag in elk stembureau binnen Gemeente Maashorst stemmen. Woon je in onze gemeente, maar wil je in een andere gemeente stemmen? Dan kun je een kiezerspas aanvragen.

Kan ik iemand machtigen om voor mij te stemmen?

Ja, dat kan. Dit heet een onderhandse volmacht. Dit kun je regelen door de achterkant van de stempas in te vullen, of via een schriftelijke volmacht. Meer informatie lees je op de pagina Stemmen met volmacht.

Gaat Maashorst de stemmen centraal tellen op donderdag 23 november?

Op de avond van de verkiezingsdag (22 november 2023) tellen de stembureaus alleen de stemmen per lijst. Dus nog niet per kandidaat. We maken dan de voorlopige uitslag bekend.

Het gemeentelijk stembureau telt op donderdag 23 november 2023 vanaf 09.00 uur de stemmen per lijst én per kandidaat. Dit noemen we ook wel 'centraal tellen' of ‘centrale stemopneming’. Het besluit voor deze centrale stemopneming vind je hieronder.

Kan ik bij het tellen van de stemmen aanwezig zijn?

Het tellen van de stemmen is openbaar. De stemmen worden op het betreffende stembureau geteld. De stemmen van de bijzondere stembureaus (Retraitehuis te Uden en Zorgcentrum Sint Jan te Uden) worden geteld op het stembureau Retraitehuis, Volkelseweg 30 te Uden.

Meer informatie?

Meer algemene informatie over verkiezingen en stemmen vind je ook op www.kiesraad.nl (Deze link gaat naar een andere website)

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?