Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent.
Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

GFT+E: groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (laagbouw)

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en etensresten horen in de GFT+E kliko. Deze bij wordt bij laagbouw één keer per week geleegd en in de wintermaanden (december t/m februari) om de week.

Woont u in een flat- of appartementengebouw? Ga dan voor meer informatie naar de pagina Afvalinzameling hoogbouw.

Wanneer het GFT+E voor inzameling aanbieden?

Tips keukenemmer: zet deze goed in zicht bij inzameling. Zet de keukenemmer direct vóór een GFT+E container. Hierdoor ziet de chauffeur hem altijd en worden beide containers geleegd.

Hoe de GFT+E container aanbieden?

Heeft u grote hoeveelheden tuinafval of grof tuinafval (bijvoorbeeld takken), dan kunt u die gratis naar de Milieustraat brengen. Ook kunt u een tweede GFT+E container bij de gemeente huren.

GFT+E niet opgehaald?

Is uw container voor GFT+E niet geleegd? En heeft u er geen verkeerd afval in gedaan, het afval op tijd en op de juiste plek buiten gezet en was de deksel van de container dicht? Neem dan op de eerstvolgende werkdag na de inzameling tussen 8.30 en 17.00 uur contact op met afvalinzamelaar Van Kaathoven via telefoonnummer 0413 - 48 16 18.

Welke maten GFT+E containers zijn er?

In Odiliapeel, Uden en Volkel kunt u kiezen tussen een 25 liter keukenemmer of een 140 of 240 liter GFT+E container. In alle drie de containers kunt u hetzelfde GFT+E afval in doen. De GFT+E container is herkenbaar aan de groene deksel en de keukenemmer is helemaal groen.

Wilt u een andere maat? Tegen betaling kunt u deze laten omwisselen.

Wat mag er in de GFT+E container?

Wat wel:

Wat er in de GFT+E container mag, kunt u opzoeken in de Afvalscheidingswijzer (Deze link gaat naar een andere website).

Wat niet:

Tips voor het schoonhouden van uw container!

 1. Leg op de bodem een oude krant, stro of zaagsel. Daarmee voorkomt u dat afvalresten op de bodem aankoeken, omdat ze het vocht uit het afval opnemen.
 2. Verpak etensresten, zoals vlees, in een biologisch afbreekbare afvalzak met kiemplantlogo of krant. Vliegen leggen hun eitjes graag in etensresten, dus als ze daar niet bij kunnen is de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
 3. Zet de container in de schaduw en sluit alle afvalzakken in de container goed af. In de zon komen eitjes van de vliegen sneller uit.
 4. Maak geleegde containers regelmatig schoon met bijvoorbeeld water en een scheut azijn.
 5. De klimop 'hedera' is giftig voor maden. U kunt een tak in de container leggen om maden te bestrijden.
 6. Lavendel bestrijdt de stank, maar ook de maden. Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan hierdoor dood. Verse lavendel helpt, maar een luchtverfrisser met lavendelgeur ook.
 7. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Doe ze in een panty en hang deze aan het handvat van de container. Dat houdt vliegen op afstand.
 8. Zet de container zo nu en dan op een kier of open. Maden houden niet van licht en wel van vochtige plekken.
 9. Een handje zout of kalk in de container zorgt ervoor dat maden uitdrogen.
 10. Goed afval scheiden helpt ook. Daardoor blijft de container schoner en frisser.
 11. Er zijn bedrijven die tegen betaling je container schoonmaken. Bel ze!

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?