Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent.
Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Bladafval opruimen

Het is herfst en het blad valt van de bomen. Bladeren van de gemeentebomen zorgen soms voor overlast. Hieronder lees je hoe deze door de gemeente worden opgeruimd of hoe en waar je zelf blad kunt ruimen.

In de gemeente Maashorst wordt (nog) op verschillende manieren blad geruimd. Dat komt door nog lopende contracten voor het verwerken van afval van de voormalige gemeenten Uden en Landerd. Dat duurt nog tot 2024.

Waar ruimt de gemeente het blad op?

Heeft u last van bladafval van gemeentebomen? Dan mag u dat in de berm, op gemeentelijke grasvelden of langs de goot vegen. Let er wel op dat het bladafval niet voor een put ligt, want anders kan het regenwater niet meer weg. Ook mag er geen onveilige situatie ontstaan.

De gemeente ruimt blad op tijdens enkele opruimrondes. En ook als er door bladafval een onveilige situatie ontstaat.

Ziet u een onveilige situatie? Meld dit dan met een Melding Openbare ruimte.

Hoe vaak wordt blad geruimd?

De gemeente ruimt op de ene plek vaker blad dan op een andere. Dat komt doordat het bladval van de soorten bomen verschilt. Is al het blad gevallen? Dan maakt de gemeente straten, pleinen en parken zo veel mogelijk bladvrij. Bladeren die in het plantsoen vallen ruimen we een keer per jaar op, maar alleen als dat nodig is. Als er (te) veel blad blijft liggen op grasvelden, halen we dat er ook dan pas vanaf.

Wanneer wordt er blad geruimd?

Het aantal bomen in een straat, de soort bomen en het weer bepalen hoe vaak de gemeente het blad kan opruimen. Dat is afhankelijk van wind, boomsoort, standplaats en vorst. We kunnen daarom niet precies aangeven wanneer we blad ruimen. Voor de voormalige gemeente Uden kunt u data van deze opruimrondes vinden op www.mijnschonestraat.nl (Deze link gaat naar een andere website)

Nut van afgevallen blad

Afgevallen bladeren zijn nuttig, omdat er na de vertering voedingstoffen beschikbaar komen voor de bomen en planten in de omgeving. Ook geven afgevallen bladeren bescherming tegen de vorst aan planten en dieren. Dus daar waar het kan, laten we het blad liggen.

Bladkorven in Uden en Odiliapeel

De gemeente plaatst in november en december bladkorven op een paar plekken waar meerdere grotere bomen bij elkaar staan. Dit zijn bomen met een stamdiameter van 50 cm of groter. Dit zijn de plekken waar we bladkorven plaatsen (in Uden en Odiliapeel):

De bladkorven worden regelmatig geleegd. De gemeente plaatst geen extra bladkorven en de bladkorven worden ook niet verplaatst. Ze zijn ook alleen voor alleen bladeren. Ander tuinafval hoort in de GFT+E container. Bij misbruik verwijderen we de bladkorf.

Wat kun je zelf doen?

Als je zelf bladafval hebt opgeruimd, kun je dit:

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?