Helaas is de gemeente Maashorst tijdelijk niet bereikbaar per telefoon. Excuus voor het ongemak en hopelijk is het probleem snel verholpen.

Crisisnoodopvang Maashorst

Op het terrein aan de Boekelsedijk 3 in Zeeland, naast het complex van voetbalvereniging Festilent komt tijdelijke huisvesting (maximaal 3 weken) voor 150 asielzoekers. Dat doen we omdat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een groot tekort heeft aan opvanglocaties. Het aanmeldcentrum in Ter Apel loopt over, en er is een absolute crisissituatie. Alle gezochte oplossingen, leidden niet tot een situatie die onder controle is.

De staatssecretaris gaf daarom opdracht aan de veiligheidsregio’s om per regio voor twee weken een groep van 150 mensen in één groep op te vangen. Onze regio, Brabant-noord, is aan de beurt van 29 juni tot 14 juli. Wij hebben binnen de Veiligheidsregio besproken wat alle gemeenten op dit moment al doen en wat de mogelijkheden zijn. Daar kwam uit dat de gemeente Maashorst de meest aangewezen gemeente is om aan deze taakstelling te voldoen, ook gezien de inspanningen die andere gemeenten al verrichten. We voelen ons ook uit menselijk oogpunt geroepen een bijdrage te leveren, zoals we dat eerder dit jaar ook deden voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Tijdelijke crisisopvang

De asielzoekers worden gehuisvest vanaf 29 juni voor een periode van twee weken (met een mogelijke uitloop tot maximaal drie weken). Dit noemen we ‘crisis-noodopvang’, en daarover zijn landelijk afspraken gemaakt. Na deze periode van twee tot drie weken gaan de asielzoekers naar een andere opvanglocatie van het COA. De opvanglocatie aan de Boekelsedijk wordt dan weer (uiterlijk eind augustus) gedemonteerd en het terrein wordt in de oude staat hersteld.

Hoe?

De opvang op het terrein gebeurt in 38 woonunits die aan de rand van het terrein komen te staan, met in het midden een grote paviljoentent voor de gemeenschappelijke activiteiten. In elke unit kunnen vier asielzoekers tijdelijk wonen. Daarmee zijn de units ook geschikt voor gezinnen. Als de asielzoekers arriveren, is er 24/7 professionele begeleiding, toezicht en beveiliging.

Waarom hier?

Er is gekozen voor de plek aan de Boekelsedijk, omdat die goed bereikbaar en per direct beschikbaar is, en in eigendom van de gemeente. Er zijn al aansluitingen aanwezig voor gas, water etc. Bovendien is het terrein groot genoeg om een dergelijke groep te kunnen opvangen. Bekijk hier een plattegrond van het terrein (PDF, 107.7 kB). 

Op deze pagina vindt u alle relevante info over de tijdelijke huisvesting en alle daarmee samenhangende informatie.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Wij beantwoorden graag vragen over de crisisopvang Maashorst. Hieronder staat een overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden over de crisisopvang in de gemeente Maashorst. Deze pagina's worden steeds aangepast en aangevuld.

Voor vragen over het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kunt u terecht op: www.coa.nl.

Nieuwsbrieven

Nieuwsberichten

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?