Verklaring n.a.v. persconferentie coronamaatregelen 14 januari

Geplaatst op vrijdag 14 januari 2022

Beste horecaondernemers,

Wij hebben vernomen dat verschillende horecazaken in de gemeente Maashorst op zaterdag 15 januari open willen gaan. Dat gebeurt bij wijze van protest tegen de landelijke coronamaatregelen. Horecazaken mogen immers nog niet open, zo heeft het kabinet zojuist in de persconferentie aangegeven. We zijn ons zeer bewust dat deze periode een moeilijke is. En dat de coronamaatregelen die gelden voor jullie branche veel zorgen, emoties en frustratie geven. De horeca mag op dit moment nog niet open, terwijl elders wel versoepelingen zijn. Jullie geduld wordt ernstig op de proef gesteld. We hebben dan ook begrip voor jullie behoefte om dit ook kenbaar te maken. Als je deze zaterdag je deuren opent, zien we dat daarom als een protestactie. Dat betekent dat we er gepast op zullen handhaven. Dat wil zeggen: passend bij de coronapandemie, de emotie en jullie roep om aandacht en hulp.

De handhaving zal zich zaterdag 15 januari 2022 richten op het naleven van de coronamaatregelen (met uitzondering van het open zijn van horecazaken). Na 17.00 uur moet iedereen morgen de maatregelen zoals ze gelden vanuit het Rijk weer volledig opvolgen. En daar zullen wij ook op laten toezien.

Met het naleven van de geldende coronaregels wordt bedoeld:

• Horecapersoneel draagt mondkapjes.
  • Gasten die zich door de zaak bewegen houden 1,5 meter afstand (en u biedt daartoe voldoende ruimte).
  • Groepen bestaan uit maximaal 2 personen, behalve wanneer de gasten uit één huishouden komen.
  • Gasten zitten aan tafel (er zijn geen staanplaatsen).
  • U controleert uw gasten op een toegangsbewijs (corona-check).
  • Om 17.00 uur is de zaak gesloten en leeg.

Zoals jullie allemaal weten worden de coronamaatregelen door het kabinet bepaald. Als burgemeester en college van de gemeente Maashorst maken wij ons hard voor jullie zorgen en behoefte. Jullie signalen brengen wij over in de besluitvormende overleggen, zoals de Veiligheidsregio Brabant-Noord en (indirect) het Veiligheidsberaad. Die boodschap kunnen we het krachtigst afgeven, wanneer de horeca van de nieuwe gemeente Maashorst laat zien dat ze bereid is verantwoord en volgens de coronamaatregelen te werken.

Wij wensen jullie veel sterkte de komende tijd.

Namens het college van B&W,

Burgemeester Paul Rüpp