Uitloopbrug voor alpaca’s in Schaijk

Geplaatst op donderdag 10 maart 2022

Bron: Communicatie

De gemeente Maashorst heeft vorige week samen met de beheerders van het hertenpark in Schaijk uitloopbruggen geplaatst in de vijver van de dierenweide. Dat is gebeurd naar aanleiding van de verdrinking van een alpaca vorige maand. Wethouder Harold van den Broek hielp een handje mee.

De verslagenheid was groot bij de vrijwillige beheerders en verzorgers van het dierenparkje in Schaijk, nadat een van de alpaca’s in de vijver verdronk. De alpaca – een vrouwtje in haar vruchtbare periode – was in de vijver gesprongen nadat een mannelijke soortgenoot te opdringerig werd. Door de te steile walkant kon ze echter niet meer uit de vijver ontsnappen.

Uitloopbrug alpaca's | Foto: Huub van den Hurk, gemeente Maashorst
Foto: Huub van den Hurk, gemeente Maashorst

Om zo’n drama in de toekomst te voorkomen, hebben gemeente en vrijwilligers van de stichting Vrienden van het hertenpark samen gezocht naar een oplossing. Die is er gekomen met de aanleg, vorige week, van vijf uitloopbruggen in de vijver. Wethouder Harold van den Broek hielp een handje mee. “Nadat de vrijwilligers zich in februari bij ons meldden, hebben we meteen samen onderzocht of en hoe we dit probleem in de toekomst kunnen voorkomen”, vertelt de wethouder. “Een hek rond de vijver, zoals door bezorgde bezoekers werd gesuggereerd, was geen optie. Dat zou namelijk andere dieren en vogels weer kunnen belemmeren om in en uit de vijver te komen. Met de uitloopbruggen kunnen de dieren in elk geval altijd op eigen kracht ook weer uit het water klimmen.”

Uit logeren als primeur

De vrijwilligers van de stichting Vrienden van het hertenpark zijn blij met de oplossing en de snelle actie van de gemeente Maashorst. Voorzitter Gossé Mekenkamp: “Na het voorval hebben we het mannetje meteen tijdelijk ondergebracht in een ander dierenparkje. Maar de natuur is de natuur, en die laat zich niet dwingen. We moeten daarom zorgen dat de alpacavrouwtjes zich niet meer zo in het nauw gedreven kunnen voelen. De uitloopbruggen zijn voor ons hertenpark dan ook een prima oplossing.” De stichting heeft echter ook een andere oplossing bedacht – een primeur onder alpacahouders. Gossé Mekenkamp: “We kunnen het mannetje niet apart zetten en we kunnen de dieren ook niet zomaar onderbrengen bij andere parken. Dat heeft ook te maken met de zorgvuldig uitgekiende fokprogramma’s. Daarom gaan we onze alpacavrouwtjes in hun vruchtbare periode voortaan uit logeren sturen naar een alpacahengst in een ander park.” Hij is blij met de aangeboden oplossing. “Fijn dat de gemeente zo snel met ons meedacht en dat de uitloopbruggen er nu zelfs al liggen. Hiermee blijft namelijk ook de vijver vrij en kunnen bezoekers aan ons hertenpark volop genieten van een vrij uitzicht op de dieren.”

Overigens is er ondertussen al een nieuwe alpaca in het hertenpark gearriveerd. Deze staat nog in quarantaine, maar kan binnenkort het park in en bewonderd worden.