Help mee de Japanse duizendknoop te bestrijden

Geplaatst op dinsdag 17 mei 2022

De Japanse duizendknoop groeit erg snel. De wortels zijn heel sterk en kunnen schade veroorzaken aan woningen, wegen en andere bouwwerken. Daarnaast overwoekert de plant alle andere planten en struiken. De gemeente Maashorst wil daarom de plant bestrijden en heeft daarbij uw hulp nodig!

Hoe ziet de Japanse duizendknoop er uit?

De Japanse duizendknoop groeit van april tot november en ziet er zo uit:

japanse duizendknoop die net uitkomt
De Japanse duizendknoop komt in april uit de grond met kleine rode knoppen en blaadjes.

japanse duizendknoop volgroeidDe plant groeit snel en ziet er binnen een paar weken zo uit (half mei).

Controleer uw tuin

Wij willen voorkomen dat de Japanse duizendknoop schade aanricht. Daarom vragen wij u om uw eigen tuin/terrein te controleren op de aanwezigheid van de plant. Heeft u de Japanse duizendknoop (misschien) in uw tuin? Geef het door aan de gemeente via  tel. 0413-28 19 11. Dan kunnen wij de groeilocaties in kaart brengen.

Wat kunt u zelf doen om verspreiding te voorkomen?

Omdat kleine gemaaide, afgebroken en geknipte plantdelen snel nieuwe groeiplekken kunnen vormen, is goede verwerking belangrijk. In oevers, vijvers, sloten en beken kunnen plantdelen meedrijven en op een nieuwe plek aangroeien. Ook graafwerkzaamheden of verplaatsing van grond kan voor nieuwe groeiplekken zorgen. Daarom een aantal tips om dat te voorkomen:

 • Laat de plant na het afknippen goed drogen, voordat u deze weggooit.
 • Voer (verse) plantdelen alleen af naar een gecertificeerd afvalverwerkings- of composteringsbedrijf. Vermeld altijd dat het om de Japanse duizendknoop gaat (bijvoorbeeld bij Van Berkel biomassa en bodemproducten uit Uden, tel. 0413-31 04 53.
 • Als u plantenresten toch zelf wilt weggooien, gooi ze dan niet in de groene container, composthoop, plantsoenen of natuur. In de grijze container mag wel.
 • Laat de groeiplek met rust en verricht er geen graafwerkzaamheden.
 • Laat een gespecialiseerd bedrijf de plant verwijderen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op Duizendknoop@gemeentemaashorst.nl of kijk op www.bestrijdingduizendknoop.nl.

Meer nieuws

 • 13 juli Workshop opzetten zonnepark

  27 jun 2022 - Hoe ontwikkelt u een zonnepark in lokaal eigendom? De gemeente Maashorst vindt dat projecten voor duurzame energie met en voor de lokale samenleving moeten worden ontwikkeld. Daarom willen we onze inwoners betrekken bij de mogelijkheid tot het ontwikkelen van zonneparken in lokaal eigendom. Eerder organiseerden we al een informatieavond en een excursie naar een zonnepark. Op 13 juli organiseren we een workshop. Bent u erbij?

 • Maashorst partner van het JOGG werknet

  24 jun 2022 - Gemeente Maashorst zet zich in voor een positieve gezondheid van alle inwoners. Gezondheid is meer dan alleen ‘niet ziek zijn’ en daarom kiest Maashorst ervoor in te zetten op preventie. De gemeente is daarom vanaf heden partner van het JOGG werknet.

 • Tijdelijke afsluiting N264

  24 jun 2022 - In verband met wegwerkzaamheden (herstellen asfalt) is de N264 gedeeltelijk afgesloten vanaf vrijdag 24 juni 19.00 uur t/m maandag 27 juni 05.00 uur. De afsluiting is ter hoogte van Volkel, tussen hectometerpalen 26.8 en 30.1. Het verkeer wordt omgeleid.

 • Duurzaamheidsmarkt in Schaijk op zaterdag 25 juni

  22 jun 2022 - Onder de paraplu van Natuurlijk Schaijk organiseert een groepje duurzame enthousiastelingen een Duurzaamheidsmarkt in Schaijk. Veel mensen willen hun huis verduurzamen om zo bij te dragen aan de oplossing van het klimaatprobleem. En tegelijkertijd de sterk stijgende energierekening laag houden. Maar waar begin je? Wat kun je doen?

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?