Koninklijke erepenning voor Scouting Uotha Uden

Geplaatst op maandag 19 september 2022

Zondag 18 september reikte locoburgemeester Harold van den Broek de Koninklijke erepenning uit aan Scouting Uotha tijdens het groepsweekend van de jeugdleden. “Een hele eer”, legde Van den Broek uit, “want deze penning krijg je niet zo maar. Daar mogen we met zijn allen best een beetje trots op zijn!” Met de Koninklijke Erepenning toont de Koning zijn respect en waardering voor verdiensten van verenigingen, stichtingen, instellingen en sportverenigingen. Het is de hoogste onderscheiding en een bijzondere erkenning voor Uotha.

Actieve vereniging

Scouting Uotha bestaat dit jaar 75 jaar. Op 1 opril 1947 werd de eerste verkennersgroep in Uden opgericht, onder de naam Sint Petrusgroep. In de jaren zestig ontstonden er meer verkennersverenigingen in Uden, die later samen verder gingen onder één naam: Scouting Uotha. De naam Uotha komt van ‘Uot, de oudst bekende naam van Uden uit de 1e eeuw. Scouting Uotha is een actieve vereniging voor diverse leeftijdsgroepen vanaf 5 jaar. De vereniging telt bijna 200 jeugdleden en 70 vrijwilligers. De jeugdleden zijn onderverdeeld in verschillende speltakken. Zo krijgen alle kinderen de kans om met leeftijdgenootjes, op hun eigen niveau, deel te nemen aan scouting.

Creatief en flexibel

Tijdens de coronapandemie heeft de vereniging door creativiteit en flexibiliteit van de leiding veel kunnen betekenen voor de leden. Er werden diverse online activiteiten georganiseerd en activiteiten in kleinere groepjes, zodat de leden elkaar toch konden blijven ontmoeten. “Een vereniging als scouting Uotha is zeer waardevol voor de samenleving”, aldus locoburgemeester Van den Broek bij de uitreiking van de Koninklijke erepenning. “Juist in tijden waarin mensen het zwaar hebben, is contact en samenzijn immers zó belangrijk. Jullie vormen daarmee als het ware het cement van onze samenleving. Met de uitreiking van de Koninklijke erepenning wil ik graag mijn waardering uitspreken voor de gehele vereniging en de vele vrijwilligers bedanken voor hun jarenlange inzet voor de Udense jeugd.”