Snelle actualisatie op plan uithuizen Uden Red Sox

Geplaatst op woensdag 9 november 2022

Voordat de bestemmingsplanwijziging voor het uithuizen van Uden Red Sox naar de Boekelsedijk in Uden wordt doorgezet, maakt de gemeente Maashorst even pas op de plaats. Wethouder Harold van den Broek: “Door recente ontwikkelingen is het wenselijk om alles nog even goed tegen het licht te houden. We gaan wel meteen Uden Red Sox vooruit helpen op Park Moleneind, zodat zij haar competitie kan blijven spelen.”

Om het verhuizen van de accommodatie van Uden Red Sox naar de Boekelsedijk mogelijk te maken, moet de bestemming van die plek worden veranderd van agrarisch in sport. Het ontwerpbestemmingsplan lag afgelopen winter ter visie. De bestemmingsplanprocedure kan nu door worden gezet. Maar daarvóór maakt gemeente Maashorst graag nog heel even pas op de plaats. “Het traject loopt immers al enkele jaren. Het is de moeite waard om er nog even goed naar te kijken”, zegt wethouder Harold van den Broek (Sportaccommodaties). Hij legt uit: “Vanwege mogelijke bezwaren op de bestemmingsplanprocedure, maar ook veranderde omstandigheden en marktontwikkelingen spelen een rol. Op dit moment is niet duidelijk wat daarvan de consequenties voor het plan zijn. Daarom voeren we, voordat we de bestemmingsplanprocedure doorzetten, een snelle actualisatie uit. We gaan wel meteen Uden Red Sox vooruit helpen, zodat ze haar competitie kan blijven spelen.”

Direct noodzakelijk onderhoud

De gemeente Maashorst gaat meteen het noodzakelijk onderhoud uitvoeren aan de accommodatie van Uden Red Sox op Park Moleneind. Dat is voorheen uitgesteld, omdat de vereniging zou gaan verhuizen. Maar de honk- en softbalbond geeft niet langer goedkeuring voor de velden en voorzieningen. Daarom plaatst de gemeente binnenkort nieuwe hekken en nieuwe dug-outs. Deze voorzieningen kunnen straks eventueel meeverhuizen naar de nieuwe locatie. “Ook komt er nieuw gravel op de velden en kijken hoe we meteen de veiligheid op de huidige locatie kunnen vergroten door bijvoorbeeld het hek aan de rugbyvelden te verhogen”, aldus wethouder Van den Broek.

Snelle actualisatie

Het college van B en W vindt het niet alleen noodzakelijk maar ook zeer wenselijk om voordat de bestemmingsplanprocedure wordt doorgezet alles nog een keer goed tegen het licht te houden. “De omstandigheden zijn in de loop van de tijd veranderd”, zegt Harold van den Broek. “De prijzen zijn extreem gestegen. Tevens hebben de ledenaantallen en inzet speelvelden van de verenigingen op Park Moleneind zich anders ontwikkeld dan verwacht. Vanwege al ingediende zienswijzen denken we bovendien dat de procedure voor het bestemmingsplan Boekelsedijk twee jaar of meer gaat duren. Dit alles bij elkaar genomen leidt tot de vraag: nemen we de goede stappen? We leggen de nieuwe locatie voor Uden Red Sox immers voor de komende decennia vast. Daarom voeren we nu eerst een snelle actualisatie uit.”

Daarin neemt de gemeente ook een locatieonderzoek mee; naar de huidige locatie op Park Moleneind, de locatie Boekelsedijk, én naar andere locaties binnen de gemeente Maashorst. In 2017 is namelijk alleen gekeken naar een locatie binnen de toenmalige gemeente Uden. Met verruiming van het onderzoeksgebied komen mogelijk andere locaties in beeld. Wethouder Harold van den Broek: “Na de snelle actualisatie kunnen we een weloverwogen beslissing nemen over het doorzetten van de bestemmingsplanprocedure Boekelsedijk.”

De actualisatie is naar verwachting eind 2022 beschikbaar.