Bomenkap langs Industrielaan Uden

Geplaatst op woensdag 25 januari 2023

Voor zeventien bomen aan de Industrielaan in Uden is bij de gemeente Maashorst een kapvergunning aangevraagd. Netwerkbeheerder Tennet wil de bomen onder de hoogspanningsmasten kappen. Dat is nodig om het overspringen van vonken vanaf de kabels naar de bomen en de ondergrond te voorkomen.

Het groen blijft

De gemeente Maashorst verleent medewerking aan de kapvergunning. Niet alleen omdat we dat in dit geval verplicht zijn. Veiligheid staat immers altijd voorop. Maar groen vinden we ook heel belangrijk. De bomen worden dan ook niet gerooid, maar afgezaagd. Net iets hoger boven de grond. Daardoor kunnen de zogeheten stobben weer opnieuw uitlopen. Vanuit het overgebleven stamdeel of vanuit de wortels groeien dan nieuwe takken of stammen. Ook uit de slapende knoppen in de schors kunnen nieuwe scheuten ontstaan. In de toekomst passen we het beheer van de houtsingels hierop aan. Dan ontstaat een dichte, vertakte houtsingel, die om zes tot acht jaar weer wordt afgezaagd. Zo blijft een dichte groenstructuur langs de Industrielaan toch behouden. De werkzaamheden vinden uiteraard plaats nog voordat het broedseizoen begint.