Bezoekers respecteren bezoekregels natuurgebied De Maashorst
Geplaatst op donderdag 8 augustus 2024
Zaterdag 3 augustus waren vijf buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op pad in Natuurgebied De Maashorst. Met dit keer echt als doel: controleren of bezoekers zich aan de regels houden. Ze deelden deze zaterdag complimenten én bekeuringen uit.
Dagelijks zijn er boa’s in het gebied actief. Een boa is op de eerste plaats gastheer of gastvrouw van het natuurgebied. Ze zijn altijd aanspreekbaar voor bezoekers en controleren ook op juist gedrag. Zaterdag constateerden ze dat de meeste bezoekers de natuur respecteren en zich aan de bezoekregels houden. Er konden dus complimenten worden uitgedeeld. Ook beantwoordden de boa’s diverse vragen. En er waren bekeuringen. Onder andere voor eigenaren van onjuist en langdurig geparkeerde auto’s. Gemeenten Bernheze, Maashorst en Oss, Staatsbosbeheer en waterschap Aa en Maas werken samen voor natuurgebied De Maashorst, ook hun boa's werken samen.
Bezoekregels
Enkele mensen gaven aan de bezoekregels niet te kennen. Maar die staan duidelijk op borden bij de ingangen van het natuurgebied en op natuurgebieddemaashorst.nl (Deze link gaat naar een andere website). Een van de regels waar niet iedereen zich aan houdt gaat over honden. Honden kunnen vrij loslopen in negen losloopgebieden. Die vind je ook op de website. Honden moeten verder overal worden aangelijnd, omdat ze wilde dieren opschrikken of zelfs opjagen. Iedere hond heeft namelijk een ‘jachtinstinct’. Als een hond ‘wild’ ruikt, willen de meesten dat dier opsporen. Andersom zorgen de geursporen van de honden zelf ook weer voor een langdurige verstoring in het bos. Want bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren. Ze slaan op de vlucht of durven hun onderkomen niet meer uit. Dit kan dieren uitputten en verhongeren. Of ze raken tijdens het vluchten verstrikt in een omheining, schieten de openbare weg op, of verwonden zichzelf. Dit leidt soms zelfs tot hun dood. Ook andere bezoekers kunnen last hebben van een loslopende hond. Sommige mensen zijn bang van honden. En er kunnen ongelukken ontstaan met bijvoorbeeld ruiters of mountainbikers. Het is dus een goede zaak om de hond aangelijnd te houden in het natuurgebied. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van 100 euro.
“Het is dan ook belangrijk voor de natuur dat dat iedereen zich aan de regels houdt”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel (Natuur). Hij ging deze zaterdag een aantal uren met de boa’s mee op pad. Hij vervolgt: “In Natuurgebied De Maashorst heeft de natuur het voor het zeggen. En zeg nou zelf: waar vind je dat nog in Nederland?” Nou, hier dus, in hét oergebied in Brabant.
Meer nieuws
-
Maashorst organiseert bijeenkomsten over nieuwe asielopvang: alle inwoners kunnen meedenken
11 okt 2024 - In oktober 2026 moet er binnen Maashorst een nieuwe plek zijn om ongeveer 350 asielzoekers op te vangen.
-
Aanwezigheid das vertraagt verhuizing Uden Red Sox
9 okt 2024 - De verhuizing van honk- en softbalclub Uden Red Sox naar de Kruisweg in Uden ondervindt vertraging zo meldt het college van Maashorst deze week aan de raad met een raadsinformatiebrief (RIB). De aanwezigheid van dassen in het gebied rondom de beoogde locatie is daarvan de oorzaak.
-
Week van de Veiligheid: samen maken we het buitengebied van Maashorst weerbaar tegen criminelen
9 okt 2024 - Het buitengebied is aantrekkelijk voor criminelen en in Brabant vormt dit een steeds groter probleem. Dit door een grote mate van anonimiteit, leegstaande stallen, schuren en kassen, een lage pakkans én boeren in een kwetsbare financiële positie. Onderzoek in opdracht van ZLTO wijst uit dat 1 op de 5 agrarische ondernemers weleens is benaderd door criminelen.
-
Denk mee over het erfgoed van onze gemeente!
8 okt 2024 - Ken jij een pand of plek in je omgeving met bijzondere waarde en/of een verhaal? Laat het ons weten! Samen maken we een inventarisatie van het erfgoed in Maashorst.