Partnergemeente Lippstadt

Voormalig Gemeente Uden onderhield sinds 1971 een innige vriendschapsband met Lippstadt: een mooie historische stad in Nordrhein-Westfalen. Over en weer zijn er in die periode tal van uitwisselingen geweest en warme vriendschappen ontstaan. Tal van Udense (sport)verenigingen, scholen, clubs en andere Udenaren zijn in al die jaren op bezoek geweest in Lippstadt. Veel mensen uit Lippstadt zijn op hun beurt in Uden te gast geweest.

Lippstadt is genoemd naar de Lippe: een mooi riviertje dat dwars door de stad stroomt. Het ligt in Nordhein-Westfalen (Duitsland) en werd in 1885 gesticht. Het grote winkelhart met prachtige winkels heeft een bijzondere sfeer door de historische, prachtig gerenoveerde vakwerkhuizen. De wit gekalkte Mariakirche op de Markt, het Heimatsmuseum, het Alte Rathaus, de Stiftsruïne en het theehuis aan de Lippe zijn een bezoekje meer dan waard. Om uit te rusten of een hapje te eten is er een keur aan Bierstuben en restaurants in alle prijsklassen.

Ook heeft Lippstadt tal van leuke evenementen, zoals: de Weihnachtsmarkt (vanaf eind november), het Altstadtfest (Hemelvaart weekeinde) en de Herbstwoche met de grote kermis (3e weekeinde in oktober). Verder zijn er in en rondom Lippstadt veel mooie, redelijk vlakke fietspaden aangelegd: een echte aanrader om de stad eens per fiets te bezoeken. Meer informatie is te vinden op de website www.lippstadt.de (Deze link gaat naar een andere website).

Partnerschapscomité Lippstadt-Maashorst

Na de herindeling van Gemeente Uden met Gemeente Landerd vanaf 1 januari 2022, is ervoor gekozen om de vriendschapsband èn Lippstadt als partnergemeente te behouden. Partnerschapscomité Lippstadt-Maashorst coördineert de contacten tussen Lippstadt en onze gemeente. Voor meer informatie kunt u mailen naar lippstadt@gemeentemaashorst.nl.

Vergoeding

De gemeente Maashorst stimuleert de contacten tussen Lippstadt en onze inwoners. Groepen of verenigingen kunnen een beroep doen op een bijdrage in de reiskosten (vergoeding) van €10,00 p.p. (volwassenen), met een maximum van €300,00 per groep.

De vergoeding voor jongeren tot 18 jaar is €14,00 per persoon, met een maximum van €350,00 per groep. U kunt hiervoor per e-mail een verzoek indienen: lippstadt@gemeentemaashorst.nl.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?