Maashorst maakt grond voor sociale huurwoningen goedkoper

Geplaatst op woensdag 21 december 2022

Voor grond waarop sociale huurwoningen worden gebouwd, gaat Maashort vanaf 2023 een grondprijs van 230 euro per vierkante meter rekenen voor kavels tot 110 vierkante meter. Bij kavels die groter zijn komt daar nog een korting van 40 procent bovenop voor de extra vierkante meters. En bij levensloopbestendige woningen, die vaak meer ruimte nodig hebben en daardoor hogere bouwkosten, zelfs 50 procent voor de extra vierkante meters.


Voor de bouw van appartementen voor sociale huur wordt 22.500 euro per appartement gerekend als het gaat om drie woonlagen. Voor elke extra woonlaag geldt een prijs van 20.000 euro per appartement. Dit is omdat bouwen duurder wordt naarmate er meer woonlagen zijn.

Gevarieerd aanbod

Wethouder Franko van Lankvelt: “Met dit besluit stimuleren we de wooncorporaties om sociale huurwoningen in Maashorst te bouwen. En dat is belangrijk, want er is een enorm tekort aan huizen, en we willen een gevarieerd aanbod hebben in alle categorieën.” De aangepaste prijzen zijn afgestemd met de woningcorporaties, en zijn in lijn met de prijzen in omliggende gemeenten.

Borgen

Om te borgen dat de woningen die gebouwd worden ook sociale huurwoningen blijven, mogen de betreffende huizen alleen verkocht worden na toestemming van de gemeente. Bovendien wordt de korting op de aanvankelijke grondprijs dan verrekend, waarbij het verschil voor een deel terug moet worden betaald aan de gemeente. De ‘normale’ grondprijs lag in Maashorst in 2022 gemiddeld ruim boven de 300 euro per vierkante meter. De grondprijs voor sociale huurwoningen ligt voor kavels in de diverse kernen dit jaar rond de 240 euro per vierkante meter.

Motie

Het voorstel is de uitwerking van een motie die tijdens de gemeenteraad van maart dit jaar werd ingediend door Genoveef Lukassen van GroenLinks: “Fijn dat dit nu geregeld is. Het is belangrijk dat we veel meer sociale huurwoningen bouwen, en een korting op de grondprijs gaat ons daar bij helpen.”

Meer nieuws

 • Start procedure voor nieuwe burgemeester

  8 jun 2023 - De gemeenteraad van Maashorst start met het proces om een nieuwe burgemeester te vinden.

 • Door samenwerken écht impact maken met recreatie & toerisme in Noordoost Brabant

  8 jun 2023 - Op 6 juni 2023 bezorgden wethouder Van den Heuvel en wethouder Van Kessel namens tien regiogemeenten uit Noordoost Brabant een telegram bij de voorzitters van MOOS, de Maasmeanders en de Maashorstboeren. De inhoud van het bericht is een reactie op de flessenpost die vorig jaar als noodkreet door de voorzitters werd bezorgd bij diverse gemeenten in Noordoost Brabant.

 • Oproep: geef jouw mening over de dienstverlening

  8 jun 2023 - Vanaf 1 januari 2022 zijn we gemeente Maashorst. We willen graag weten hoe onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en verenigingen de dienstverlening van onze gemeente ervaren.

 • Mega kermis Uden maakt haar naam waar!

  8 jun 2023 - Woensdag 7 juni is het programma en de attractielijst van de Mega Kermis Uden 2023 bekend gemaakt tijdens een persmoment op de Markt in Uden.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?