Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent.
Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Maashorst maakt grond voor sociale huurwoningen goedkoper

Geplaatst op woensdag 21 december 2022

Voor grond waarop sociale huurwoningen worden gebouwd, gaat Maashort vanaf 2023 een grondprijs van 230 euro per vierkante meter rekenen voor kavels tot 110 vierkante meter. Bij kavels die groter zijn komt daar nog een korting van 40 procent bovenop voor de extra vierkante meters. En bij levensloopbestendige woningen, die vaak meer ruimte nodig hebben en daardoor hogere bouwkosten, zelfs 50 procent voor de extra vierkante meters.


Voor de bouw van appartementen voor sociale huur wordt 22.500 euro per appartement gerekend als het gaat om drie woonlagen. Voor elke extra woonlaag geldt een prijs van 20.000 euro per appartement. Dit is omdat bouwen duurder wordt naarmate er meer woonlagen zijn.

Gevarieerd aanbod

Wethouder Franko van Lankvelt: “Met dit besluit stimuleren we de wooncorporaties om sociale huurwoningen in Maashorst te bouwen. En dat is belangrijk, want er is een enorm tekort aan huizen, en we willen een gevarieerd aanbod hebben in alle categorieën.” De aangepaste prijzen zijn afgestemd met de woningcorporaties, en zijn in lijn met de prijzen in omliggende gemeenten.

Borgen

Om te borgen dat de woningen die gebouwd worden ook sociale huurwoningen blijven, mogen de betreffende huizen alleen verkocht worden na toestemming van de gemeente. Bovendien wordt de korting op de aanvankelijke grondprijs dan verrekend, waarbij het verschil voor een deel terug moet worden betaald aan de gemeente. De ‘normale’ grondprijs lag in Maashorst in 2022 gemiddeld ruim boven de 300 euro per vierkante meter. De grondprijs voor sociale huurwoningen ligt voor kavels in de diverse kernen dit jaar rond de 240 euro per vierkante meter.

Motie

Het voorstel is de uitwerking van een motie die tijdens de gemeenteraad van maart dit jaar werd ingediend door Genoveef Lukassen van GroenLinks: “Fijn dat dit nu geregeld is. Het is belangrijk dat we veel meer sociale huurwoningen bouwen, en een korting op de grondprijs gaat ons daar bij helpen.”

Meer nieuws

 • Samen denken, samen doen - concept participatiebeleid

  28 feb 2024 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat het concept Participatiebeleid gemeente Maashorst met ingang van donderdag 29 februari 2024 gedurende zes weken, dus tot en met woensdag 10 april 2024, ter inzage ligt.

 • Politiekids officieel van start met beëdiging

  27 feb 2024 - Met het uitspreken van een officiële eed zijn 13 leerlingen van kindcentrum Aventurijn, Kindcentrum Speleon en Kindplein ‘t Centrum woensdagmiddag 21 februari in het bijzijn van familie officieel beëdigd als Politiekids.

 • Eerste editie van ‘Ontmoeting natuurgebied De Maashorst’ op 14 maart

  27 feb 2024 - Donderdagavond 14 maart vindt in Nistelrode de eerste editie plaats van een nieuwe, brede informatie- en participatiebijeenkomst: Ontmoeting natuurgebied De Maashorst.

 • Concept participatiebeleid gemeente Maashorst

  27 feb 2024 - Het concept Participatiebeleid van de gemeente Maashorst ligt met ingang van donderdag 29 februari 2024 gedurende zes weken, dus tot en met woensdag 10 april 2024, ter inzage.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?