Meer huizen door pre-mantelzorgwoning en woningsplitsing

Geplaatst op donderdag 2 november 2023

De gemeente Maashorst werkt ook voortvarend aan het realiseren van woningen op andere manieren dan nieuwbouw. Zo heeft het college deze week de regels voor woningsplitsing binnen de bebouwde kom geactualiseerd. Daarnaast wordt het in Maashorst mogelijk om onder voorwaarden pre-mantelzorgwoningen te realiseren.

Daarmee wordt ook mogelijk gemaakt dat doorstroom ontstaat binnen de bestaande woningvoorraad. Wethouder Franko van Lankvelt (Ruimtelijke ontwikkeling en Wonen): “Natuurlijk zijn nieuwbouwprojecten belangrijk, maar binnen de versnellingsagenda kijken we ook naar beter gebruik maken van de bestaande voorraad. Ook daar kun je woonruimte toevoegen, en dat zijn vaak oplossingen op maat. Als ouderen verhuizen naar een kleinere woning in de tuin, en daarmee hun grote huis vrijmaken voor (een van) de kinderen, komt elders een andere woning vrij. Hetzelfde geldt voor woningsplitsing.”

Eigen regie

Een pre-mantelzorgwoning is een woning voor inwoners van 67 jaar of ouder die op dit moment nog geen zorgbehoefte hebben, maar waarbij er wel de behoefte is om wel alvast in de nabijheid van naasten te wonen, als voorbereiding op een mogelijke zorgvraag in de toekomst. Bijvoorbeeld ouders en kinderen die graag bij elkaar willen wonen om elkaar te kunnen helpen en ondersteunen in het dagelijks leven.
Hiervoor bestaan geen landelijke regels, maar Maashorst wil dit wel faciliteren omdat er een toenemende vraag naar is. Wethouder Ramona Sour (Zorg en Welzijn): “Behalve een extra woning zorgt dit er ook voor dat mensen langer thuis in hun eigen omgeving kunnen wonen en de regie over hun eigen leven houden. We stimuleren dat mensen op tijd nadenken over veranderingen die komen gaan, zodat ze gezond en gelukkig oud kunnen worden. Deze mogelijkheid past daar heel goed in.”

Splitsen

Verder is geregeld op welke wijze in de kernen Reek, Schaijk en Zeeland huizen binnen de bebouwde kom gesplitst kunnen worden. Hierdoor kan één grote woning gesplitst worden in twee kleinere woningen. De voormalige gemeente Uden had al zo’n zogenoemd ‘afwegingskader’. Nu is dat (met enkele aanpassingen) vastgesteld voor de hele gemeente. Een van de wijzigingen is dat het tot op heden niet mogelijk was om een gesplitste woning nogmaals te splitsen. Vanaf nu kan dat wel, als het initiatief voldoet aan de gestelde eisen. Van Lankvelt: “Met deze twee besluiten hebben we extra instrumenten om meer mogelijk te maken bij al bestaande woningen.”

• Groene kwaliteitsimpuls voor Udense flatwijk

17 mei 2024 - Het college van Maashorst wil een groenreserve van 290.000 euro herbestemmen voor de vergroening van de omgeving rond de 9 flats aan de Willem-Alexanderhof en Beatrixhof in Uden. Met dat geld is niet alleen een mooie groene kwaliteitsslag te maken. Ook de toegankelijkheid en sociale veiligheid verbeteren daarmee sterk.

• Onderzoek naar huismus, zwaluw en vleermuis

17 mei 2024 - De gemeente Maashorst doet onderzoek naar de huismus en vleermuis. Daarvoor fietsen veldonderzoekers tot 1 oktober 2024 overdag, ’s avonds en ’s nachts door wijken in de gemeente. Het onderzoek vindt plaats om het isoleren van gebouwen met een laag energielabel (C t/m G) in de toekomst makkelijker te maken voor inwoners.

• Stempas voor Europese Parlementsverkiezing

14 mei 2024 - Met je stempas breng je jouw stem uit tijdens de Europese Parlementsverkiezing op donderdag 6 juni 2024.

• Langere wachttijden in 2024 voor afspraken

14 mei 2024 - In 2024 verlopen veel Nederlandse identiteitskaarten en paspoorten. Veel inwoners vragen daarom een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart aan. Hierdoor wordt het drukker dan normaal.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?