Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent. Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Energietoeslag voor lagere inkomens

Energietoeslag 2023

In 2023 is er opnieuw een energietoeslag beschikbaar voor inwoners met een laag inkomen. Het gaat om een bedrag van € 800,-.

Je hebt de energietoeslag van € 800,- al op jouw rekening gekregen wanneer je:

Heb je geen toeslag gekregen en denk je wel recht te hebben op de energietoeslag? Doe dan alsnog een aanvraag op deze pagina. Je kunt je aanvraag tot en met 31 mei 2024 indienen.

Dien je aanvraag voor energietoeslag 2023 online in (Deze link gaat naar een andere website)

Vergeet niet de volgende zaken bij de hand te houden:

Wat is energietoeslag?

De energietoeslag is een tegemoetkoming van de Rijksoverheid voor extra energiekosten, speciaal voor huishoudens met een laag inkomen.

Welke groepen kregen de energietoeslag automatisch in 2023?

Inwoners die in september 2023 een uitkering of minimavoorziening kregen van gemeente Maashorst, kregen de energietoeslag vanzelf. Dit geldt ook voor mensen die vorig jaar (2022) energietoeslag kregen en waarvan wij konden toetsen dat zij ook dit jaar weer aan de voorwaarden voldoen.

Wanneer wordt de energietoeslag uitbetaald?

De inwoners die automatisch energietoeslag kregen, hebben deze al gekregen (voor half december). Als je energietoeslag aanvraagt, duurt het maximaal 8 weken voor dat je een beslissing krijgt.

Hoe kan ik energietoeslag aanvragen?

Je kunt de energietoeslag hier (Deze link gaat naar een andere website)digitaal aanvragen. Lukt het niet? En kun je ook geen hulp krijgen? Dan kun je ook een papieren aanvraagformulier invullen en bewijsstukken als kopie eraan toevoegen.

Het papieren aanvraagformulier vind je hier (PDF, 122.3 kB).

Stuur jouw ondertekende aanvraag en eventuele bijlagen naar de gemeente Maashorst, aan de afdeling Sociaal Domein, Postbus 83, 5400 AB Uden. Of geef ze af bij het gemeentehuis.

Hulp nodig bij het aanvragen?

Heb je moeite met het invullen van het digitale aanvraagformulier? Ons Welzijn heeft op verschillende plekken in Maashorst inloopspreekuren waar de medewerkers van Ons Welzijn je graag meehelpen bij het invullen van de formulieren of je helpen bij andere vragen. Kijk voor actuele locaties en openingstijden op de website van Ons Welzijn (Deze link gaat naar een andere website).

Hoeveel is de energietoeslag in Maashorst?

In Maashorst is de energietoeslag over 2023 € 800,- per huishouden.

Studenten

Studenten kunnen geen energietoeslag aanvragen bij de gemeente. Uitwonende studenten die aan de voorwaarden voldoen krijgen via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de eenmalige tegemoetkoming energiekosten studenten uitbetaald.

Is mijn inkomen lager dan 120% van de bijstandsnorm?

Leefsituatie Maximaal inkomen per maand excl. vakantietoeslag* Maximaal inkomen per maand incl. vakantietoeslag*
Je bent alleenstaand en tussen 21 jaar en pensioenleeftijd € 1.386,95 € 1.459,94
Je bent een alleenstaande ouder en tussen 21 jaar en pensioenleeftijd € 1.386,95 € 1.459,94
Je bent getrouwd of woont samen en tussen 21 jaar tot pensioenleeftijd € 1.981,34 € 2.085,62
Je bent alleenstaand en gepensioneerd € 1.547,73 € 1.629,19
Je bent getrouwd of woont samen en gepensioneerd € 2.101,70 € 2.212,32

*Normen geldend vanaf 1 juli 2023

Let op:

Voor mensen met inkomen uit pensioen wordt een bedrag van € 25,15 per maand (voor alleenstaanden) en € 50,30 per maand (voor gehuwden) in mindering gebracht bij de berekening van het inkomen.
Aan deze normen kunnen geen rechten worden ontleend. In sommige situaties gelden afwijkende normen.

Goedkoper energiecontract

Op de vergelijkingssite Gezondverzekerd (Deze link gaat naar een andere website) vind je tips en informatie waarmee jij je energiekosten kunt verlagen. Je vindt hier ook informatie over jouw energiecontract. Zo kun je kijken of dit nog het meest voordelig is of dat het misschien verstandig is om over te stappen. Gezondverzekerd.nl geeft jou hierin persoonlijk en betrouwbaar advies.

Hulp bij je geldzaken nodig?

Heb je moeite om jouw rekeningen te betalen? Of heb je schulden? We kunnen je hierbij helpen. Neem telefonisch contact met ons op via 0413 - 28 19 11.

Hoe kun je energie besparen?

Op brabantwoontslim.nl/maashorst (Deze link gaat naar een andere website), het energieloket van de gemeente Maashorst, staan handige energiebesparende tips. Ook is het mogelijk om advies in te winnen bij een adviseur van het loket. Kijk ook eens op www.zetookdeknopom.nl (Deze link gaat naar een andere website), de campagne van de overheid om energie te besparen.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?