Asielopvang in Uden kan van start

Geplaatst op donderdag 30 november 2023

Het COA en Van der Valk Hotel hebben inmiddels voldaan aan alle voorwaarden die het college van B en W stelde aan de opvang van asielzoekers in het hotel. Het college heeft daarom ingestemd met start van de opvang medio december. De verwachting is dat het COA in de week van 11 december met de opvang gaat starten.

Toen het COA begin juli vroeg om medewerking aan de opvang van asielzoekers in het Van der Valk Hotel, stelde het college van B en W daar wel voorwaarden aan. Inmiddels is aan al deze voorwaarden voldaan, laat het college weten. Zo is een overeenkomst gesloten met het COA, inclusief bijbehorende werkafspraken. Belangrijke onderdelen daarvan zijn het inmiddels vastgestelde veiligheidsplan, een brandveiligheidsverklaring en afspraken over kostencompensatie. Ook is een overeenkomst gesloten met het Van der Valk Hotel over herstel van de hotelfunctie na afloop van de opvang.

Gedoogbesluit

“Woensdag 29 november konden we vaststellen dat is voldaan aan alle voorwaarden die we stelden”, aldus burgemeester Rianne Donders. “De inrichting van het gebouw is klaar en ook de veiligheidsmaatregelen in de omgeving zijn uitgevoerd of ingepland, zoals camera’s en extra verlichting. Om die reden hebben wij ingestemd met start van de opvang.” Het college deed dat via een zogenaamd gedoogbesluit. Door te gedogen, staat het college toe dat er asielzoekers worden opgevangen in het hotel, in afwachting van een vergunning daarvoor. De procedure voor toekenning van een vergunning is wel al ingezet, maar dit soort procedures duurt doorgaans minimaal enkele maanden. Met een gedoogbesluit kan Maashorst tegemoetkomen aan de noodoproepen van het Rijk: er is nog steeds een groot tekort aan opvanglocaties. Naar verwachting start het COA in de week van 11 december met de opvang.

Locatie bekijken

Belangstellenden kunnen voordat de opvang start een kijkje komen nemen in de opvanglocatie. Het COA organiseert daarvoor twee inloopmomenten op donderdag 7 december (17.00-19.00 uur) en op zaterdag 9 december (12.00 – 14.00 uur). Deelnemers worden dan in kleine groepjes rondgeleid. Belangstellenden hoeven zich niet aan te melden.

Meer nieuws

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?