Opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in gemeente Maashorst

Geplaatst op woensdag 9 maart 2022

Bron: Communicatie

Ook als gemeente Maashorst hebben we uiteraard volop aandacht voor de situatie in Oekraïne. Het is hartverwarmend om te zien dat veel inwoners van onze gemeente acties hebben opgezet om hulpgoederen en geld in te zamelen. Vrachtwagens vol met voedsel, matrassen en medicijnen vinden ondertussen hun weg richting Oekraïne. We zijn trots op deze actiebereidheid en ondersteunen deze van harte.

Initiatieven in alle kernen

In al onze kernen zien we initiatieven ontstaan. Zo startten StiMiRo (Stichting Minderbedeelden Roemenië) en Lecaro met een grote groep vrijwilligers een grootschalige inzamelingsactie in Schaijk. Gemeente Maashorst heeft besloten om de voormalige gemeentewerf hiervoor afgelopen weekend beschikbaar te stellen.

Heb jij ook een actie op poten gezet of ben je van plan dat te gaan doen? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar oekraine@gemeentemaashorst.nl. Wij kijken graag of en hoe we jouw initiatief kunnen ondersteunen.

Huisvesting voor vluchtelingen uit Oekraïne

De stroom vluchtelingen uit Oekraïne is enorm, en een deel van deze vluchtelingen komt naar Nederland. Het is zaak om samen met alle veiligheidsregio’s in ons land en een speciaal ingericht crisisteam in Den Haag voldoende huisvesting te realiseren. Voor de gemeenten uit de regio Brabant-Noord, waaronder gemeente Maashorst, gaat het in totaal om 1.000 tot 2.000 opvangplekken. Het aantal te realiseren plekken vanuit gemeente Maashorst ligt tussen de 100 en 200.

Op dit moment brengen we in kaart wat de mogelijkheden zijn voor opvang binnen onze gemeentegrenzen. Deze opvang moet voldoen aan minimale eisen. We nemen ook de verwachting mee dat het verblijf langer kan duren dan vooraf gedacht. Daarnaast kijken we naar praktische zaken als scholing en medische zorg. Heeft u tips of ideeën, dan zijn deze van harte welkom via
oekraine@gemeentemaashorst.nl.

Veel gestelde vragen

Naast de vele initiatieven merken we ook dat er veel vragen leven. Over hoe wij de acties ondersteunen bijvoorbeeld, hoe je als inwoner of ondernemer kunt helpen, maar ook waar je je kan aanmelden voor tijdelijke opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Alle vragen en antwoorden verzamelen we de komende dagen en publiceren we zo spoedig mogelijk op de gemeentelijke website.

Meer informatie

Heb je vragen over dit onderwerp? Mail deze dan naar oekraine@gemeentemaashorst.nl.
Houd ondertussen ook onze website en social media in de gaten voor de laatste informatie. Voor de meest actuele algemene informatie over de situatie in Oekraïne kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.