Update over opvang Oekraïense vluchtelingen

Geplaatst op vrijdag 25 maart 2022

Bron: Communicatie

Over: spreekuren, activiteiten, vrijwilligers, informatie & vragen

Ook in Maashorst vangen we Oekraïense vluchtelingen op. Dat doen we in gemeentelijke opvanglocaties, maar ook bij diverse gastgezinnen zijn inmiddels al vluchtelingen opgevangen. Het is erg hartverwarmend en mooi dat zoveel mensen zich inzetten voor de opvang van de vluchtelingen. Veel dank daarvoor. In deze update diverse zaken die goed en handig zijn om te weten.

Spreekuren VluchtelingenWerk

Iedere dinsdag en vrijdag organiseert VluchtelingenWerk spreekuren in onze gemeente. Deze spreekuren zijn vrij toegankelijk en er kunnen tal van vragen gesteld worden, waaronder over verblijf, asiel en financiën. Het spreekuur is bedoeld voor alle Oekraïense vluchtelingen, dus zowel voor hen die in de gemeentelijke opvanglocaties verblijven als de personen die bij particulieren gehuisvest zijn. Deze spreekuren zijn ook toegankelijk voor Nederlanders die vragen hebben over Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders die particuliere opvang bieden.

• Iedere dinsdag van 9.30 – 12.30 uur. Locatie: Dorpshuis Phoenix, Pastoor van Winkelstraat 11 in Schaijk
  • Iedere vrijdag van 9.30 – 12.30 uur. Locatie: ruimte Kunst & Co in de bibliotheek (InC), Mondriaanplein 16 in Uden

Activiteiten in Dorpshuis Phoenix voor vluchtelingen

De komende weken opent dorpshuis Phoenix in Schaijk iedere dinsdag en donderdag haar deuren voor de vluchtelingen uit zowel de gemeentelijke opvanglocaties als zij die bij gastgezinnen wonen. Op deze plek kunnen vluchtelingen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en samen zijn. Ook is er gelegenheid voor de kinderen om te kunnen spelen.

• Iedere dinsdag van 10.00 – 12.00 uur
  • Iedere donderdag van 14.00 – 16.00 uur

Locatie: Dorpshuis Phoenix, Pastoor van Winkelstraat 11 in Schaijk

Vrijwilligers gezocht

Voor de ondersteuning aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen is ONS-welzijn op zoek naar vrijwilligers. Er is ondersteuning nodig op het gebied van onder andere boodschappen doen, koken, praktische hand- en spandiensten, begeleiding bij (kinder)activiteiten en vervoer. Tevens zijn ze opzoek naar tolken en gastvrouwen/gastheren.

Wil je je aanmelden als vrijwilliger, specifiek gericht op de opvang voor de Oekraïense vluchtelingen? Meld je dan aan via: hulpoekraine-maashorst@ons-welzijn.nl

Informatiebijeenkomsten vrijwilligers

Inwoners die zich als vrijwilliger willen inzetten zijn van harte uitgenodigd voor de informatiebijeenkomsten op maandag 28 maart:

• Wijkcentrum De Balans om 15.00 uur (Beatrixhof 470 in Uden)
  • Wijkcentrum Muzerijk om 19.00 uur (Klarinetstraat 4 in Uden)

Veel gestelde vragen en meer informatie

Op onze gemeentelijke website staat een aparte pagina met allerlei informatie over Oekraïne. Hier staat ook een overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden, dat heel regelmatig wordt bijgewerkt. Klik via de homepage (www.gemeentemaashorst.nl) aan de rechterkant op de paarse button ‘Oekraïne’ of ga rechtstreeks naar: www.gemeentemaashorst.nl/oekraine.

• Installatie burgemeester Rüpp geannuleerd

19 sep 2022 - De geplande installatie van Paul Rüpp tot burgemeester van Maashorst op dinsdag 27 september aanstaande gaat niet door. De burgemeester heeft onverwacht slecht nieuws gekregen over zijn gezondheid. In afwachting van nader onderzoek en een mogelijk behandelplan, is besloten de installatie te annuleren.

• Koninklijke erepenning voor Scouting Uotha Uden

19 sep 2022 - Zondag 18 september reikte locoburgemeester Harold van den Broek de Koninklijke erepenning uit aan Scouting Uotha.

• Onthulling markeringen Liberation Route

19 sep 2022 - Zondagmiddag 18 september 2022 onthulden burgemeester Rüpp en Heleen Huisjes, bestuurslid LRE Foundation, de Vectors of Memory in de gemeente Maashorst.

• Draaginsigne voor veteraan Ton van Hooff

19 sep 2022 - De heer Ton van Hooff heeft tijdens de lokale veteranendag Maashorst het Draaginsigne Gewonden (DIG) ontvangen. H