Let op! Op dit moment zijn onze digitale formulieren niet beschikbaar. Er wordt aan een oplossing gewerkt.

Dodenherdenking 4 mei gemeente Maashorst

Geplaatst op vrijdag 15 april 2022

Vrijheid in verbondenheid

Dit jaar staan we weer samen stil bij onze vrijheid en bij degenen die voor deze vrijheid streden. Het overkoepelende thema dit jaar is 'Vrijheid in verbondenheid'. De verschillende comités in gemeente Maashorst hebben elk een programma opgesteld rond de herdenking op 4 mei. Namens de organisaties nodigen we u van harte uit om bij één van deze herdenkingen aanwezig te zijn.

Uden

In Uden geeft Zoni Weisz, Holocaust-overlevende en schrijver van het boek 'Zoni, de vergeten Holocaust. Mijn leven als Sinto, ondernemer en overlevende', een lezing. Muziekvereniging De Eendracht draagt zorg voor de muziek.

18.50 uur Stille tocht vanaf de Kruisherenkapel onder begeleiding van het Gilde Sint Barbara en Sint Lucia naar Oorlogskerkhof
19.20 uur Welkomstwoord door Henri van Maasakkers, voorzitter 4 mei comité
Woord van Burgemeester Paul Rüpp van de gemeente Maashorst
Lezing door Zoni Weisz
Gedicht wordt voorgedragen
Signaal Taptoe  door Mark Nederhof
20.00 uur 2 minuten stilte
Vendelgroet van het Udens Gilde
Kranslegging en bij het Udens oorlogsmonument en aansluitend het Britse oorlogskerkhof Uden
20.25 uur Dankwoord

Na afloop is iedereen welkom voor een kop koffie of thee

Odiliapeel

Om 18.45 uur start een gezamenlijke optocht vanaf het Terraveenplein. Daarna volgen een aantal toespraken en voordrachten. Muzikale omlijsting wordt in Odiliapeel verzorgd door Muziekvereniging Sint Marcellus. Om 20.00 uur is er de kranslegging en de Last Post. Vervolgens eindigt de bijeenkomst met een bloemenhulde bij de Britse militairen op het kerkhof. Na afloop is iedereen uitgenodigd voor een kop koffie met cake in de tent op het plein om af te sluiten.

Schaijk

In Schaijk vindt het programma traditiegetrouw plaats bij het vredesmonument op het Pastoor van Spijkplein. Muziek wordt verzorgd door muziekvereniging Concordia.

19.15 uur Welkomstwoord door W. de Bruijn-Janssen van Stichting Vier Vrijheid
Toespraken door:
- J. de Leur, Stichting Vier Vrijheid Schaijk
- Wethouder J. van den Heuvel
- Luitenant-Kolonel b.d. Eric Sinnighe
Gedicht door Yfke-Lott van Dieten
19.45 uur Vlaggenceremonieel met medewerking van scoutinggroep Schaijk, gevolgd door de kranslegging
20.00 uur 2 minuten stilte
Wilhelmus

Na afloop bent u welkom voor een kort informeel samenzijn in Heemkundegebouw De Komme.

Zeeland

In Zeeland start het programma bij de Mariakapel, waarna een gezamenlijke stille tocht volgt naar het Kerkplein.
Mariakapel.

18.45 uur Samenkomst bij de Mariakapel aan de Kapelweg in Zeeland met diverse voordrachten.
Kranslegging door Oud Indië strijder Kees Verhoeven en zijn vrouw Riek
Bloemlegging door familie van den Brand
19.00 uur Stille tocht naar het kerkplein
19.15 uur Openingswoord op het Kerkplein, gevolgd door speech wethouder Ramona Sour en diverse voordrachten met muziek
Vlaggenceremonie en kranslegging
 Last post

2 minuten stilte

20.05 uur Gezamenlijke bloemlegging bij de graven van de omgekomen piloten

Na afloop bent u van harte welkom voor een kop koffie en thee in het gemeentehuis

• Lokaal eigendom bij grootschalige opwek energie

18 mei 2022 - Gemeente Maashorst wil energieneutraal worden. De gemeente vindt dat inwoners en bedrijven voor minstens 50 procent moeten kunnen deelnemen aan de ontwikkeling van grootschalige zonne- en/of windenergieprojecten binnen Maashorst. Om dit mogelijk te maken is er een lokaal beleidskader opgesteld met uitgangspunten en randvoorwaarden.

• Concept saneringsprogramma geluid 138 woningen in de voormalige gemeente Landerd

17 mei 2022 - In de Wet geluidhinder is de bepaling opgenomen dat woningen die op 1 maart 1986 een te hoge geluidbelasting op de gevel hadden vanwege wegverkeer, aangemerkt worden als een saneringssituatie. Gemeenten hebben de wettelijke verplichting deze woningen te onderzoeken en daar waar noodzakelijk geluidreducerende maatregelen te treffen.

• Fietstunnel Oude Maasstraat vanaf 30 mei tijdelijk gesloten

17 mei 2022 - Op maandag 30 mei starten de rioleringswerkzaamheden in de Oude Maasstraat. Hiervoor moet de fietstunnel enkele weken worden afgesloten en het fietsverkeer wordt daarbij omgeleid.

• Help mee de Japanse duizendknoop te bestrijden

17 mei 2022 - De Japanse duizendknoop groeit erg snel. De wortels zijn heel sterk en kunnen schade veroorzaken aan woningen, wegen en andere bouwwerken. Daarnaast overwoekert de plant alle andere planten en struiken. De gemeente Maashorst wil daarom de plant bestrijden en heeft daarbij uw hulp nodig!