Let op! Op dit moment zijn onze digitale formulieren niet beschikbaar. Er wordt aan een oplossing gewerkt.

Volkelse F-16’s oefenen in week 19 en 20

Geplaatst op dinsdag 10 mei 2022

Van maandag 9 mei mei t/m vrijdag 20 mei 2022 beoefenen F-16’s van vliegbasis Volkel de Basic Fighter Manoeuvres (BFM).
Hierbij vechten twee of meerdere gevechtsvliegtuigen tegelijkertijd met elkaar. Dat gebeurt hoog in de lucht tussen de 2 en 22 kilometer hoogte in gecontroleerd militair oefengebied.

Voor de gehele periode zijn tankvliegtuigen aangevraagd om de F-16’s op te wachten boven de Noordzee en bij te tanken voor, tijdens en na hun BFM-training. Op enkele datums is er vooralsnog geen tankercapaciteit beschikbaar en zijn de gevechtsvliegtuigen genoodzaakt hun training boven land uit te voeren. Daarvoor is een militair oefengebied boven Brabant en vliegbasis Volkel aangewezen, de zogenaamde TMA-D en TRA 12. Daarom kan dan hoog in de lucht een rommelend geluid hoorbaar zijn.

De Volkelse F-16’s vertrekken drie keer per dag voor hun BFM-missies. Als er tankvliegtuigen beschikbaar zijn, vliegen de F-16’s van vliegbasis Volkel meteen door naar de Noordzee. Eenmaal in het oefengebied aangekomen worden de gevechtsvliegtuigen in de lucht bijgetankt door de tankvliegtuigen. Zo kunnen vliegers de maximale tijd benutten voor hun BFM-training in het oefengebied boven de Noordzee. Aansluitend zullen ze terugkeren naar vliegbasis Volkel voor hun landing en nabespreking van de vlucht.

Bij het beoefenen van de Basis Fighter Manoeuvres (BFM) wordt het uiterste gevraagd van de F-16‘s en de vliegers. Tijdens het tactische
luchtgevecht worden zeer korte bochten gedraaid om in de ideale positie achter de tegenstander te kunnen komen. Hierbij komt veel kinetische energie en G-kracht op mens en machine te staan. Daarom vliegt een F-16 tijdens deze training zo licht (clean) mogelijk en zonder de twee externe brandstoftanks die normaalgesproken onder de vleugels hangen. Dat is de reden dat onze F-16’s getankt moeten worden boven de Noordzee omdat ze anders na aankomst al snel weer terug moeten keren.

Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.luchtmacht.nl/geluidshinder

• Lokaal eigendom bij grootschalige opwek energie

18 mei 2022 - Gemeente Maashorst wil energieneutraal worden. De gemeente vindt dat inwoners en bedrijven voor minstens 50 procent moeten kunnen deelnemen aan de ontwikkeling van grootschalige zonne- en/of windenergieprojecten binnen Maashorst. Om dit mogelijk te maken is er een lokaal beleidskader opgesteld met uitgangspunten en randvoorwaarden.

• Concept saneringsprogramma geluid 138 woningen in de voormalige gemeente Landerd

17 mei 2022 - In de Wet geluidhinder is de bepaling opgenomen dat woningen die op 1 maart 1986 een te hoge geluidbelasting op de gevel hadden vanwege wegverkeer, aangemerkt worden als een saneringssituatie. Gemeenten hebben de wettelijke verplichting deze woningen te onderzoeken en daar waar noodzakelijk geluidreducerende maatregelen te treffen.

• Fietstunnel Oude Maasstraat vanaf 30 mei tijdelijk gesloten

17 mei 2022 - Op maandag 30 mei starten de rioleringswerkzaamheden in de Oude Maasstraat. Hiervoor moet de fietstunnel enkele weken worden afgesloten en het fietsverkeer wordt daarbij omgeleid.

• Help mee de Japanse duizendknoop te bestrijden

17 mei 2022 - De Japanse duizendknoop groeit erg snel. De wortels zijn heel sterk en kunnen schade veroorzaken aan woningen, wegen en andere bouwwerken. Daarnaast overwoekert de plant alle andere planten en struiken. De gemeente Maashorst wil daarom de plant bestrijden en heeft daarbij uw hulp nodig!