Spraakwaterprogramma op basisscholen na vergroenen schoolplein

Geplaatst op woensdag 8 juni 2022

Bron: Klimaat

Rapvideo over klimaat, watergebruik en plastic soep

Op initiatief van gemeente Maashorst is op diverse basisscholen in Odiliapeel, Uden en Volkel een educatief en interactief programma over klimaat, watergebruik en plastic soep gestart. De schoolpleinen zijn in de afgelopen periode ‘vergroend’. Kinderen gaan nu een dag aan de slag met het Spraakwater ridderspel of de Spraakwater rap.

Rap en ridders

De kinderen uit groep 7/8 gaan onder leiding van de educatieve theatermakers van Oogpunt zelf aan de slag. Na een interactieve en cabareteske spraakwater-quiz schrijven zij zelf teksten voor een rapnummer over water, milieu, klimaat en duurzaamheid. De rapvideo wordt na de montage gedeeld via de school en is ook te zien op het YouTube-kanaal van gemeente Maashorst.

Groene schoolpleinen

De kinderen uit groep 3/4/5 gaan aan de slag met het spraakwater ridderspel. Eerst luisteren ze naar  een ridderlijk verhaal vol humor over niet te lang douchen, plastic soep, regentonnen, wat er wel en niet in de wc mag en tegel eruit/plant erin. Daarna spelen ze aan het verhaal gekoppelde toernooispelen.

Groene schoolpleinen

In het afgelopen jaar zijn de meeste schoolpleinen in Uden, Volkel en Odiliapeel van een nieuwe inrichting voorzien. De voornamelijk stenige oppervlakken zijn opnieuw ingericht als natuurlijke speelplek met veel groen. Die inrichting past binnen de duurzaamheidsdoelstelling van gemeente Maashorst om meer groen en minder verstening in het stedelijk gebied te krijgen. En daarbij zorgt het natuurlijk spelen voor leuke uitdagingen voor de leerlingen. De ontwerpen voor de groene schoolpleinen zijn gemaakt door de scholen en vrijwilligers. En bij het omvormen hebben subsidies vanuit de gemeente en het Prins Bernhard Cultuurfonds een handje geholpen.

• 13 juli Workshop opzetten zonnepark

27 jun 2022 - Hoe ontwikkelt u een zonnepark in lokaal eigendom? De gemeente Maashorst vindt dat projecten voor duurzame energie met en voor de lokale samenleving moeten worden ontwikkeld. Daarom willen we onze inwoners betrekken bij de mogelijkheid tot het ontwikkelen van zonneparken in lokaal eigendom. Eerder organiseerden we al een informatieavond en een excursie naar een zonnepark. Op 13 juli organiseren we een workshop. Bent u erbij?

• Maashorst partner van het JOGG werknet

24 jun 2022 - Gemeente Maashorst zet zich in voor een positieve gezondheid van alle inwoners. Gezondheid is meer dan alleen ‘niet ziek zijn’ en daarom kiest Maashorst ervoor in te zetten op preventie. De gemeente is daarom vanaf heden partner van het JOGG werknet.

• Tijdelijke afsluiting N264

24 jun 2022 - In verband met wegwerkzaamheden (herstellen asfalt) is de N264 gedeeltelijk afgesloten vanaf vrijdag 24 juni 19.00 uur t/m maandag 27 juni 05.00 uur. De afsluiting is ter hoogte van Volkel, tussen hectometerpalen 26.8 en 30.1. Het verkeer wordt omgeleid.

• Duurzaamheidsmarkt in Schaijk op zaterdag 25 juni

22 jun 2022 - Onder de paraplu van Natuurlijk Schaijk organiseert een groepje duurzame enthousiastelingen een Duurzaamheidsmarkt in Schaijk. Veel mensen willen hun huis verduurzamen om zo bij te dragen aan de oplossing van het klimaatprobleem. En tegelijkertijd de sterk stijgende energierekening laag houden. Maar waar begin je? Wat kun je doen?