Uitbreiding Uden-Zuid met 165 duurzame woningen

Geplaatst op donderdag 16 juni 2022

Vandaag heeft Franko van Lankvelt, wethouder Wonen, het officiële startsein gegeven voor het bouwrijp maken van plangebied De Ruiter. Dit gebied, gelegen tussen de Ruitersweg, Karrevracht en Muffelke, biedt ruimte voor de bouw van 165 duurzame woningen, zowel huur en koop als particuliere zelfbouw.

Er komt een mix van rij-, twee-onder-een kap- en vrijstaande woningen, waaronder 45 woningen voor sociale huur. Vanaf het voorjaar 2023 kan er gebouwd worden. Het woningbouwplan De Ruiter is de laatste fase in de ontwikkeling van de woonwijk Hoenderbos in Uden-Zuid.

Bouwrijp maken plangebied De Ruiter gestart

Inmiddels is de gemeente gestart met het bouwrijp maken van het gebied. Eerst wordt de riolering aangelegd. Aansluitend worden de aan- en afvoerwegen voor het bouwverkeer gemaakt. Vervolgens leggen de nutspartijen hun kabels en leidingen in het gebied. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Selten Aannemingsbedrijf en lopen tot het einde van 2022. Start bouw is mogelijk vanaf voorjaar 2023.

Duurzame groene wijk

Het plangebied De Ruiter wordt een groene duurzame buurt, waar ruimte is voor een landelijke, natuurlijke sfeer met veel variatie in woonbuurtjes en groenplekken. Robuuste groenstructuren dooraderen de wijk en verbinden de omringende gebieden. De ligging van de woningen aan hofjes, erven en bebouwingslinten draagt bij aan het dorpse karakter.

Wethouder Franko van Lankvelt: “We staan in Maashorst voor een grote woningbouwopgave. Daarom ben ik blij dat we nu, na een lange tijd van voorbereiden, eindelijk echt kunnen starten met De Ruiter. Dat is hard nodig gezien de grote vraag naar woningen in Maashorst. In het gebied De Ruiter is het straks heerlijk landelijk en groen wonen. Met een mooie mix van woningen, van sociale huur tot zelfbouw, aan de rand van Uden, op fietsafstand van het centrum. Dit nieuwbouwplan geeft een mooie impuls aan de leefbaarheid in Maashorst.”

Gevarieerd woonaanbod

De Ruiter is opgedeeld in zes velden en kent 3 typologieën. De ‘Woonvelden’ bieden plek aan rij-, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen. De twee ‘Groene Kamers’ zijn bedoeld voor ensemble-bebouwing, waarbij de woningen één geheel vormen met het omringende groen en landschap. Het merendeel van de zelfbouwkavels ligt in het verlengde van de Lentemorgen (‘Lentemorgen/Kleurrijk Lint’) en zal qua architectuur hierop aansluiten.

Met de bouw van de huur- en koopwoningen gaan Area, BPD Gebiedsontwikkeling, Bouwcombinatie Uden-Zuid (Hendriks Coppelmans) en Van Wanrooij Projectontwikkeling aan de slag. De particuliere zelfbouwkavels worden door de Kavelwinkel van de gemeente Maashorst uitgegeven.

Op de hoogte blijven

De bouw van de woningen en verkoop van de zelfbouwkavels kan pas starten nadat het gebied bouwrijp is. We verwachten dat we nog voor de zomervakantie 2022 informatie kunnen geven over de verkopende makelaars van de projectwoningen en de wijze van verkoop van de zelfbouwkavels. Inschrijving voor de zelfbouwkavels is op dit moment nog niet mogelijk. De nieuwsbrief van de Kavelwinkel geeft regelmatig een update. Abonneren op de nieuwsbrief kan via Woneningemeentemaashorst.nl. Bellen of mailen kan uiteraard ook via (0413) 281444 of kavel@gemeentemaashorst.nl.

• 13 juli Workshop opzetten zonnepark

27 jun 2022 - Hoe ontwikkelt u een zonnepark in lokaal eigendom? De gemeente Maashorst vindt dat projecten voor duurzame energie met en voor de lokale samenleving moeten worden ontwikkeld. Daarom willen we onze inwoners betrekken bij de mogelijkheid tot het ontwikkelen van zonneparken in lokaal eigendom. Eerder organiseerden we al een informatieavond en een excursie naar een zonnepark. Op 13 juli organiseren we een workshop. Bent u erbij?

• Maashorst partner van het JOGG werknet

24 jun 2022 - Gemeente Maashorst zet zich in voor een positieve gezondheid van alle inwoners. Gezondheid is meer dan alleen ‘niet ziek zijn’ en daarom kiest Maashorst ervoor in te zetten op preventie. De gemeente is daarom vanaf heden partner van het JOGG werknet.

• Tijdelijke afsluiting N264

24 jun 2022 - In verband met wegwerkzaamheden (herstellen asfalt) is de N264 gedeeltelijk afgesloten vanaf vrijdag 24 juni 19.00 uur t/m maandag 27 juni 05.00 uur. De afsluiting is ter hoogte van Volkel, tussen hectometerpalen 26.8 en 30.1. Het verkeer wordt omgeleid.

• Duurzaamheidsmarkt in Schaijk op zaterdag 25 juni

22 jun 2022 - Onder de paraplu van Natuurlijk Schaijk organiseert een groepje duurzame enthousiastelingen een Duurzaamheidsmarkt in Schaijk. Veel mensen willen hun huis verduurzamen om zo bij te dragen aan de oplossing van het klimaatprobleem. En tegelijkertijd de sterk stijgende energierekening laag houden. Maar waar begin je? Wat kun je doen?