Raad Maashorst spreekt over vier weken verlenging crisisnoodopvang

Geplaatst op dinsdag 12 juli 2022

Burgemeester Rüpp: ’Rondzeulen met mensen onwenselijk en onmenselijk’

Vier weken verlening van de crisisnoodopvang aan de Boekelsedijk in Zeeland. Daarover spreekt het college van burgemeester en wethouders van Maashorst komende donderdag, 14 juli,  met de gemeenteraad. “Wij vinden het onwenselijk en onmenselijk om mensen als pionnen over een bord te schuiven en elke twee weken in een bus te stoppen naar de volgende noodoplossing in een sporthal”,  aldus burgemeester Paul Rüpp.

Aanleiding voor de beslissing van college is een concreet verzoek van staatssecretaris Erik van der Burg van Justitie en Veiligheid.  Er is nog steeds geen oplossing is voor het probleem van de opvang in Nederland. Daarom is door de burgemeester afgelopen week in een evaluatie-avond met de omwonenden van de opvang al aangekondigd dat de gemeente onder voorwaarden na wil denken over verlenging, ook gezien de positieve houding van de meeste omwonenden.

Positief advies

Vrijdagmiddag 8 juli is daadwerkelijk een verzoek tot verlenging binnengekomen van de staatssecretaris. Dit verzoek is besproken met het college, en het wordt  voorgelegd aan de gemeenteraad met een positief advies. Indien de gemeenteraad in meerderheid aangeeft voor verlenging open te staan, is het de bedoeling dat de opvang vier weken langer in bedrijf blijft voor de mensen die er nu verblijven, dus tot en met woensdag 17 augustus. Dan gaat het over de huidige bewoners, mogelijk aangevuld met nieuwe asielzoekers passend bij deze groep, tot ongeveer 150 tijdelijke bewoners.

“We weten dat er een kleine groep mensen is die hier op tegen is. Toch is besloten met de gemeenteraad te spreken over vier weken extra opvang. Er is een aantal redenen waarom wij hier aan mee willen werken. Allereerst: de staatssecretaris geeft aan dat deze groep na 20 juli opnieuw moet worden opgevangen in een tijdelijke locatie zoals een sporthal, omdat een permanente verblijfslocatie nog niet gereed is. Wij vinden het onwenselijk en ook onmenselijk om mensen als pionnen over een bord te schuiven en elke twee weken in een bus te stoppen om hen naar de volgende noodoplossing in een sporthal te rijden”, aldus de burgemeester.

Rustige groep

Het gaat hier bovendien om een rustige groep die geen overlast veroorzaakt. Rüpp: “Dat heb ik van veel medewerkers en vrijwilligers gehoord, ik heb het zelf geconstateerd tijdens de vele keren dat ik op het terrein aanwezig was, en ik het heb van de omwonenden gehoord tijdens de evaluatiebijeenkomst op 6 juli.”
De staatssecretaris heeft aangegeven dat hij zichzelf een inspanningsplicht heeft opgelegd om de tijdelijke bewoners van de crisisnoodopvang in Maashorst na 17 augustus wél in een permanente opvang te huisvesten. Dat allemaal samen heeft er voor gezorgd dat het college van Maashorst het verantwoord vindt met de gemeenteraad te spreken over het vier weken langer openhouden van de crisisnoodopvang.

Bekijk de video waarin burgemeester Paul Rüpp uitlegt geeft over het voorstel van het college.

• Kermis Schaijk later open i.v.m. warme weer

12 aug 2022 - In verband met de hoge temperaturen wordt de kermis in Schaijk morgen (13 augustus) om 16:00 uur geopend, in plaats van om 14:00 uur.

• Gebruikersraad Maashorst op zoek naar onafhankelijk extern voorzitter

10 aug 2022 - In 2016/2017 is voor natuurgebied De Maashorst een Gebruikersraad opgericht. De Gebruikersraad vertegenwoordigt de verschillende typen gebruikers van het natuurgebied. Voor deze Gebruikersraad zijn wij per direct op zoek naar een onafhankelijk extern voorzitter (op vrijwillige basis).

• Bewoners CNO Maashorst naar Horst aan de Maas

10 aug 2022 - De 150 bewoners van de crisisnoodopvang (CNO) aan de Boekelsedijk in Zeeland vertrekken op dinsdag 16 en woensdag 17 augustus naar Horst aan de Maas in Noord-Limburg

• Let op voor blauwalg!

8 aug 2022 - Door de aanhoudende droogte en het warme weer is er een grote kans op blauwalgen in vijvers, plassen en sloten. Blauwalg is een bacterie die kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken.