Welke ondernemer verdient een Groene Pluim?

Geplaatst op woensdag 13 juli 2022

De gemeente Maashorst roept bedrijven die voldoen aan een aantal duurzaamheidscriteria op om zich aan te melden voor een Groene Pluim. Wethouder Jeroen van den Heuvel: “Dat kost niets, maar levert veel inspiratie, goede publiciteit en een goed gevoel op.”

Namens de gemeente Maashorst heeft wethouder Jeroen van den Heuvel (Duurzaamheid) de ambitie uitgesproken de groenste gemeente van Brabant te willen zijn. “Wij willen van Maashorst een duurzame en groene gemeente maken, waarin de kwaliteit van de fysieke leefomgeving voorop staat.” Om die voornemens om te zetten in realiteit, is actieve deelname van inwoners en ondernemers essentieel. Jeroen van den Heuvel schakelt graag door met bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. “In mijn contacten met onze ondernemers viel het mij op dat veel bedrijven actief zijn op het gebied van duurzaamheid, maar daar zelf eigenlijk geen erg in hebben. En dat is zonde. Want het werkt vaak aanstekelijk als je dat laat zien. En je kunt elkaar motiveren. Ondernemers vinden het soms zó normaal, dat ze het niet doorvertellen. Maar juist dat doorvertellen gaan we een zetje geven met De Groene Pluim. Want daardoor worden andere ondernemers ook op goede ideeën gebracht. Zij kunnen andere ondernemers inspireren om hun bedrijf te verduurzamen. Met De Groene Pluim willen we die bedrijven in het zonnetje zetten.”

Stichting De Groene Pluim stimuleert ondernemers in heel Nederland om duurzaam te ondernemen. Niet door hen te controleren, maar door hen te belonen. De Groene Pluim is een landelijk initiatief met inmiddels 330 aangesloten bedrijven en 39 Groene Pluimhouders. “Er zijn bedrijven in Maashorst erg hard aan de weg timmeren met duurzaamheid. Zij kunnen in aanmerking komen voor een Groene Pluim. Inspireer andere bedrijven en inwoners en meld je aan!”, aldus de wethouder.

Het Udense bedrijf Wiltec kreeg in 2021 een Groene Pluim. En directeur Bart Zegers hield vorige zomer een inspirerend verhaal over zijn bedrijf als ketenregisseur op weg naar zero waste. Ondernemers die op wat voor manier dan ook maatregelen nemen om de klimaatverandering aan te pakken of moeite doen voor duurzame consumptie. Ondernemers die inzetten op arbeidsparticipatie, resultaatgerichte klimaatneutraliteit en maximaal inzetten op het hergebruiken van grondstoffen. Die ondernemers verdienen een Groene Pluim. Als richtsnoer gelden de global goals, ook wel SDG´s genoemd, van de Verenigde Naties. Door aan te sluiten bij de Groene Pluim maakt een ondernemer deel uit van een groep die op een positieve manier van zich laat horen. Tijdens interactieve kennissessies, bedrijfsbezoeken, events en het raadplegen van een database met goede voorbeelden leren en delen deze ondernemers hun kennis.

Aanmelden

Bedrijven in Maashorst kunnen zich opgeven tot eind juli 2022. Bedrijven die zich al eerder hebben aangemeld hoeven dat niet opnieuw te doen. Zij worden automatisch meegenomen in de evaluatie. De uitreiking van de Groene Pluim(en) is op 10 oktober 2022, met aansluitend een netwerkborrel. Meer informatie: www.degroenepluim.nl.

• Kermis Schaijk later open i.v.m. warme weer

12 aug 2022 - In verband met de hoge temperaturen wordt de kermis in Schaijk morgen (13 augustus) om 16:00 uur geopend, in plaats van om 14:00 uur.

• Gebruikersraad Maashorst op zoek naar onafhankelijk extern voorzitter

10 aug 2022 - In 2016/2017 is voor natuurgebied De Maashorst een Gebruikersraad opgericht. De Gebruikersraad vertegenwoordigt de verschillende typen gebruikers van het natuurgebied. Voor deze Gebruikersraad zijn wij per direct op zoek naar een onafhankelijk extern voorzitter (op vrijwillige basis).

• Bewoners CNO Maashorst naar Horst aan de Maas

10 aug 2022 - De 150 bewoners van de crisisnoodopvang (CNO) aan de Boekelsedijk in Zeeland vertrekken op dinsdag 16 en woensdag 17 augustus naar Horst aan de Maas in Noord-Limburg

• Let op voor blauwalg!

8 aug 2022 - Door de aanhoudende droogte en het warme weer is er een grote kans op blauwalgen in vijvers, plassen en sloten. Blauwalg is een bacterie die kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken.