Toekomstige inzameling van afval in Maashorst

Geplaatst op maandag 1 augustus 2022

Woont u in een laagbouw woning? Vul de enquête in!

De gemeente gaat een nieuw afvalplan opstellen. Voormalig Landerd en Uden hebben nu elk nog hun eigen methode van afval inzamelen. Vóór 1 januari 2024 moeten we voor alle kernen van Maashorst één systeem van afval inzamelen kiezen. Dit is een mooie kans om te onderzoeken hoe we dan meteen de afvalscheiding nog beter kunnen aanpakken, omdat we slimmer en zuiniger met onze grondstoffen moeten omgaan. Maashorst wil een duurzame gemeente zijn. Als we onze grondstoffen meer hergebruiken, kunnen we er langer mee doen. Zo besparen we nieuwe grondstoffen, water en energie én hebben we veel minder afval.

Uw input is belangrijk

In Maashorst zijn we al bewust bezig met afvalscheiding, maar het kan beter. Daarom onderzoeken we hoe we er samen met u voor kunnen zorgen dat herbruikbare materialen nog meer gescheiden, en vooral ook zuiver (zonder ander materiaal) ingezameld kunnen worden. Door het invullen van deze enquête kunt u aangeven hoe u de huidige afvalinzameling beleeft en gebruikt. Ook kunt u ons laten weten wat u nog nodig heeft om uw afval nog beter te scheiden. Uw input is belangrijk bij het kiezen van een breed gedragen inzamelsysteem.

Enquête specifiek voor laagbouw

De enquête is specifiek bedoeld voor bewoners van laagbouw woningen; bij appartementen en flats is vrij recent, eind 2021, de invoering van een nieuwe afvalinzamelmethode afgerond. Wat dat heeft opgeleverd aan resultaten en ervaringen, gaan we later bekijken.

Online enquête

U kunt de enquête invullen op ons digitale participatieplatform www.maashorstaanhetwoord.nl bij het project Afvalinzameling in onze gemeente. Daarvoor moet u zich eerst registreren op dit platform. Registreren gaat eenvoudig met uw emailadres. Invullen kan tot uiterlijk 12 augustus 2022.

• Kermis Schaijk later open i.v.m. warme weer

12 aug 2022 - In verband met de hoge temperaturen wordt de kermis in Schaijk morgen (13 augustus) om 16:00 uur geopend, in plaats van om 14:00 uur.

• Gebruikersraad Maashorst op zoek naar onafhankelijk extern voorzitter

10 aug 2022 - In 2016/2017 is voor natuurgebied De Maashorst een Gebruikersraad opgericht. De Gebruikersraad vertegenwoordigt de verschillende typen gebruikers van het natuurgebied. Voor deze Gebruikersraad zijn wij per direct op zoek naar een onafhankelijk extern voorzitter (op vrijwillige basis).

• Bewoners CNO Maashorst naar Horst aan de Maas

10 aug 2022 - De 150 bewoners van de crisisnoodopvang (CNO) aan de Boekelsedijk in Zeeland vertrekken op dinsdag 16 en woensdag 17 augustus naar Horst aan de Maas in Noord-Limburg

• Let op voor blauwalg!

8 aug 2022 - Door de aanhoudende droogte en het warme weer is er een grote kans op blauwalgen in vijvers, plassen en sloten. Blauwalg is een bacterie die kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken.