Laadpalen in de gemeente Maashorst

Geplaatst op donderdag 18 augustus 2022

In de gemeente Maashorst staan al op veel plaatsen laadpalen in de openbare ruimte. Door de groei van het aantal elektrische auto’s, groeit de vraag naar meer laadpalen. Daarom plaatst Maashorst proactief laadpalen in alle kernen. Daarnaast kunnen bewoners die geen mogelijkheid hebben om op eigen terrein te laden ook zelf een aanvraag doen voor plaatsing van een laadpaal in de openbare ruimte. Dat kan via https://incharge.vattenfall.nl/openbare-laadpalen.

Samenwerking met Vattenfall

De gemeente Maashorst heeft een overeenkomst met Vattenfall gesloten. Daardoor kunnen de komende jaren voldoende laadpalen in de gemeente worden geplaatst. Elk jaar doet Vattenfall een voorstel voor het plaatsen van laadpalen op basis van een aantal criteria. De gemeente toetst de voorgestelde locaties en stelt bij afkeuren een alternatieve plek voor. Zo worden de laadlocaties goed gespreid.

Verkeersbesluit

Voordat de laadpalen kunnen worden geplaatst, moet de gemeente daarover een verkeersbesluit nemen. Levert een voorgenomen locatie voor u problemen op? Dan kunt u daar bezwaar tegen maken.

Ales er geen bezwaren inkomen of zijn ze behandeld, dan kan die laadpaal geplaatst worden. Elke laadpaal kan twee laadpunten bevatten. Er wordt echter maar één parkeerplaats aangewezen die bestemd is voor laden van elektrische auto’s. Als na verloop van tijd blijkt dat er meer laadcapaciteit nodig is, wordt ook de tweede parkeerplaats aangewezen voor alleen elektrische auto’s. De verkeersbesluiten worden gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl. (Zie ook de tekst bij Openbare bekendmakingen.) Binnen zes weken na publicatie van het verkeersbesluit kunt u daartegen bezwaar indienen.

Locaties nieuwe laadpalen

De gemeente heeft samen met Vattenfall gekeken naar de locaties en spreiding van de laadpalen. Vaak staan er al elektrische auto’s geparkeerd. Daardoor zorgt het reserveren van parkeerplaatsen voor elektrische auto’s dus niet direct voor toename van de parkeerdruk. Samen met laadpunten van particulieren en bedrijven gaan deze laadpalen ervoor zorgen dat er in de gemeente voldoende laadcapaciteit voor elektrische auto’s beschikbaar is. Deze adressen geven een indicatie. De laadpalen staan dus in de buurt van (en dus niet per se direct tegenover) deze adressen in de openbare ruimte. De beoogde locaties voor de nieuwe laadpalen/parkeerplaatsen voor elektrische auto’s staan op onderstaande kaart. (PDF, 60.0 kB)

Wilt u weten waar nu al laadpalen in uw buurt staan? Kijk dan op www.oplaadpalen.nl.