Draaginsigne voor veteraan Ton van Hooff

Geplaatst op maandag 19 september 2022

De heer Ton van Hooff heeft tijdens de lokale veteranendag Maashorst het Draaginsigne Gewonden (DIG) ontvangen. Hij kreeg de decoratie uit handen van burgemeester Rüpp.

Erkenning

Het Draaginsigne Gewonden is bedoeld voor militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt. Het DIG is voor deze militairen en veteranen een belangrijke vorm van erkenning, zowel voor hun militaire inzet als de offers die zij daarvoor hebben gebracht.

Uitzendingen

Ton van Hooff was 35 ½ jaar in dienst van het ministerie van defensie als dienstplichtig militair en beroepsmilitair in diverse functies. Hij is meerdere malen uitgezonden geweest. Hij diende in Libanon en meerdere malen in Bosnië en Afghanistan. Genoemde missies waren zeker niet de meest eenvoudige en niet de minst gevaarlijke.

Gewond, maar niet verslagen

Burgemeester Rüpp: “Het Draaginsigne Gewonden dat ik vandaag mocht uitreiken, is een zichtbaar teken van respect voor en dank aan hen die tijdens oorlogen of vredesmissies lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt. Sinds 1990 is het draaginsigne aan ruim 5000 veteranen toegekend. Dat is minder dan 1% van alle Nederlandse militairen die tijdens oorlogen en vredesmissies zijn ingezet. Dat maakt het DIG uniek en waardevol. Het zilveren, kruisvormige draaginsigne bestaat uit een horizontale balk met de Latijnse spreuk ‘vulneratus nec victus’, oftewel ‘gewond, maar niet verslagen’. Ik heb de hoop uitgesproken dat dit voor Ton van Hooff ook zo voelt.”