Onthulling markeringen Liberation Route

Geplaatst op maandag 19 september 2022

Zondagmiddag 18 september 2022 onthulden burgemeester Rüpp en Heleen Huisjes, bestuurslid LRE Foundation, de Vectors of Memory in gemeente Maashorst. Dit zijn bijzondere markeringen op de internationale Liberation Route Europe. De onthulling vond plaats bij het Britse Oorlogskerkhof in Uden en maakt deel uit van de herdenking van de bevrijding van gemeente Maashorst 78 jaar geleden.

De Vectors of Memory zijn onderdeel van de Liberation Route Europe. Dat is een internationaal wandelroutenetwerk van meer dan 10.000 kilometer langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog(zie: www.liberationroute.com).

Markeringen in Maashorst

In de gemeente Maashorst zijn inmiddels drie Vectors geplaatst. Ze zijn ontworpen door de beroemde Amerikaanse architect Daniel Libeskind. In Uden vertelt een grote Vector het verhaal van het Britse Oorlogskerkhof. Daar liggen omgekomen piloten en bemanningsleden begraven, afkomstig uit Groot Brittannië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Polen van tijdens de tweede wereldoorlog neergeschoten geallieerde vliegtuigen. In Zeeland en Reek waren eerder al twee kleinere Vectors geplaatst bij de kerk (Zeeland) en de Rijksweg (Reek). Die verwijzen respectievelijk naar een neergestorte Britse Dakota en het tijdelijke verblijf van de geallieerden in het toenmalige hotel De Kleine Elft.

LRE Foundation, initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, heeft voor het realiseren van deze Vectors of Memory nauw samengewerkt met het Mondriaanfonds, vfonds, Provincie Noord-Brabant, Brabant Remembers en Visit Brabant en de gemeente Maashorst (en haar rechtsvoorgangers).

Horloge

Een bijzonder moment tijdens de onthulling was de overhandiging van het horloge van copiloot E.A. Dennis. Dennis kwam om toen zijn bommenwerper crashte. Hij ligt begraven op de oorlogsbegraafplaats in Uden. Zijn achternicht en haar man (uit Australië) maakten speciaal voor het horloge een tussenstop in Uden tijdens hun reis door Europa. Het horloge met de initialen van de piloot is jaren na de oorlog gevonden in een bietenveld nabij Wijchen. Het is door de jaren heen als het ware omhoog gegroeid met een biet, aldus de zoon van de boer die het destijds vond. Na een zoektocht online vond hij uiteindelijk de nabestaanden.