Bruine beuk aan de Runstraat in Schaijk moet direct gekapt worden

Geplaatst op vrijdag 14 oktober 2022

De bruine beuk die aan de Runstraat in Schaijk voor basisschool de Regenboog staat moet helaas direct gekapt worden. Door middel van een noodkapprocedure wordt hij vrijdag 14 oktober gekapt. De monumentale beuk stond een paar jaar geleden nog goed in blad. Nu heeft hij een transparante kroon, klein blad en reuzenzwammen aan de voet van de stam.

Niet alle zwammen zijn slecht voor bomen. Maar de reuzenzwam veroorzaakt in relatief korte tijd rot in de wortels. Hierdoor wordt de boom instabiel en is er een verhoogde kans dat de boom omvalt bij een sterke wind.

Een boomdeskundige heeft de boom onderzocht. Uit het onderzoek is gebleken dat de zwamvorming zich al in een redelijk vergevorderd stadium bevindt. De verwachting is dat de boom binnen 1 tot 5 jaar volledig afsterft. Omdat we nu een natte periode in het seizoen ingaan zal de aantasting door de zwammen toenemen en is er een groot risico dat de boom omvalt.

Veiligheid

Om de veiligheid te garanderen op deze drukke plek in Schaijk moet de boom helaas gekapt worden. De boom wordt morgen, vrijdag 14 oktober, gekapt. Een noodkap procedure wordt niet vaak toegepast en wordt alleen gebruikt als de veiligheid in het geding is en snelheid geboden is om ongelukken te voorkomen. Er wordt dus wel een kapvergunning aangevraagd maar het is onverantwoord de bezwaartermijn van 6 weken aan te houden in verband met de veiligheid. De omwonenden en de school zijn inmiddels geïnformeerd.

Wethouder Jeroen van den Heuvel: “Helaas moeten wij deze acute maatregel nemen om de veiligheid te garanderen. Uiteraard hadden wij dit liever anders gezien. Op de locatie wordt een nieuwe boom terug geplant. Op een later moment wordt bekeken welke soort boom dit wordt”.

• Samen denken, samen doen - concept participatiebeleid

28 feb 2024 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat het concept Participatiebeleid gemeente Maashorst met ingang van donderdag 29 februari 2024 gedurende zes weken, dus tot en met woensdag 10 april 2024, ter inzage ligt.

• Politiekids officieel van start met beëdiging

27 feb 2024 - Met het uitspreken van een officiële eed zijn 13 leerlingen van kindcentrum Aventurijn, Kindcentrum Speleon en Kindplein ‘t Centrum woensdagmiddag 21 februari in het bijzijn van familie officieel beëdigd als Politiekids.

• Eerste editie van ‘Ontmoeting natuurgebied De Maashorst’ op 14 maart

27 feb 2024 - Donderdagavond 14 maart vindt in Nistelrode de eerste editie plaats van een nieuwe, brede informatie- en participatiebijeenkomst: Ontmoeting natuurgebied De Maashorst.

• Concept participatiebeleid gemeente Maashorst

27 feb 2024 - Het concept Participatiebeleid van de gemeente Maashorst ligt met ingang van donderdag 29 februari 2024 gedurende zes weken, dus tot en met woensdag 10 april 2024, ter inzage.