Bruine beuk aan de Runstraat in Schaijk moet direct gekapt worden

Geplaatst op vrijdag 14 oktober 2022

De bruine beuk die aan de Runstraat in Schaijk voor basisschool de Regenboog staat moet helaas direct gekapt worden. Door middel van een noodkapprocedure wordt hij vrijdag 14 oktober gekapt. De monumentale beuk stond een paar jaar geleden nog goed in blad. Nu heeft hij een transparante kroon, klein blad en reuzenzwammen aan de voet van de stam.

Niet alle zwammen zijn slecht voor bomen. Maar de reuzenzwam veroorzaakt in relatief korte tijd rot in de wortels. Hierdoor wordt de boom instabiel en is er een verhoogde kans dat de boom omvalt bij een sterke wind.

Een boomdeskundige heeft de boom onderzocht. Uit het onderzoek is gebleken dat de zwamvorming zich al in een redelijk vergevorderd stadium bevindt. De verwachting is dat de boom binnen 1 tot 5 jaar volledig afsterft. Omdat we nu een natte periode in het seizoen ingaan zal de aantasting door de zwammen toenemen en is er een groot risico dat de boom omvalt.

Veiligheid

Om de veiligheid te garanderen op deze drukke plek in Schaijk moet de boom helaas gekapt worden. De boom wordt morgen, vrijdag 14 oktober, gekapt. Een noodkap procedure wordt niet vaak toegepast en wordt alleen gebruikt als de veiligheid in het geding is en snelheid geboden is om ongelukken te voorkomen. Er wordt dus wel een kapvergunning aangevraagd maar het is onverantwoord de bezwaartermijn van 6 weken aan te houden in verband met de veiligheid. De omwonenden en de school zijn inmiddels geïnformeerd.

Wethouder Jeroen van den Heuvel: “Helaas moeten wij deze acute maatregel nemen om de veiligheid te garanderen. Uiteraard hadden wij dit liever anders gezien. Op de locatie wordt een nieuwe boom terug geplant. Op een later moment wordt bekeken welke soort boom dit wordt”.
 

Meer nieuws

 • Militaire oefening 19 t/m 23 juni 2023

  2 jun 2023 - Van 19 t/m 23 juni 2023 houdt de Koninklijke Landmacht een oefening binnen onze gemeente.

 • 14 Juni fietsbeugels rond Markt niet beschikbaar!

  2 jun 2023 - Woensdagavond 14 juni organiseert de Tros het Muziekfeest op het plein op de Markt in Uden. De Markt wordt die dag ingericht als evenemententerrein. Als gevolg zijn de fietsbeugels rond de Markt de gehele dag (tijdens de opbouw én tijdens het feest) niet te gebruiken.

 • Industrielaan gefaseerd afgesloten 1 juni t/m 28 juli

  1 jun 2023 - Donderdag 1 juni is aannemer Hurkmans gestart met de geplande werkzaamheden aan de Industrielaan tussen de Rondweg en de Lippstadtsingel/N264.

 • Oproep: geef jouw mening over de dienstverlening

  1 jun 2023 - Vanaf 1 januari 2022 zijn we gemeente Maashorst. We willen graag weten hoe onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en verenigingen de dienstverlening van onze gemeente ervaren.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?