Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Uden

Geplaatst op donderdag 10 november 2022

Bij een pluimveebedrijf aan de Duifhuizerweg in Uden, gemeente Maashorst, is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. Loco-burgemeester Gijs van Heeswijk heeft namens de gemeente contact gehad met de betreffende pluimveehouder. “De ontreddering was groot, het is nogal wat als je hele bedrijf wordt geruimd. Ik heb ons medeleven betuigd en aangegeven dat hij ons altijd kan benaderen als wij hem ergens mee kunnen helpen. Dat werd gewaardeerd.”
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Maashorst  liggen 5  andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 82  andere pluimveebedrijven.
Vervoersverbod

Vervoersverbod

Voor een gebied van 10 km rondom de getroffen pluimveehouderij geldt het vervoersverbod. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.
Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Waar dit gebied van 10 km precies is, is hier (Deze link gaat naar een andere website)te zien. 

Afschermplicht

Een van de maatregelen bij vogelgriep is de afschermplicht: dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Daarnaast geldt er een landelijke ophokplicht voor commercieel pluimvee. Lees welke maatregelen er voor particulieren gelden (Deze link gaat naar een andere website) en hoe u uw vogels het beste kunt afschermen. (Deze link gaat naar een andere website)

Op de site van de rijksoverheid staat informatie over onder meer:
Landelijke maatregelen bij uitbraak vogelgriep (Deze link gaat naar een andere website),
Een overzicht van besmettingen en locaties die geruimd zijn (Deze link gaat naar een andere website),
Een kaart met een actueel overzicht van locaties en gebieden waar maatregelen gelden, (Deze link gaat naar een andere website)
Waar en hoe u een geval van vogelgriep kunt melden (Deze link gaat naar een andere website),
Waar en hoe u dode wilde vogels kunt melden (Deze link gaat naar een andere website)

Meer algemene informatie over vogelgriep vindt u hier (Deze link gaat naar een andere website).

Meer nieuws

 • Industrielaan gefaseerd afgesloten 1 juni t/m 28 juli

  1 jun 2023 - Donderdag 1 juni is aannemer Hurkmans gestart met de geplande werkzaamheden aan de Industrielaan tussen de Rondweg en de Lippstadtsingel/N264.

 • Oproep: geef jouw mening over de dienstverlening

  1 jun 2023 - Vanaf 1 januari 2022 zijn we gemeente Maashorst. We willen graag weten hoe onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en verenigingen de dienstverlening van onze gemeente ervaren.

 • Uitnodiging Inspreekavond Kadernota 2024

  1 jun 2023 - De gemeenteraad wil jou als inwoner van Maashorst graag betrekken bij het bepalen van de koers voor de komende jaren; waar willen we ons gemeentegeld voor 2024 aan besteden.

 • Samenwerking in natuurgebied De Maashorst krijgt nieuwe vorm

  31 mei 2023 - In natuurgebied De Maashorst werken de gemeenten Bernheze, Maashorst en Oss samen met Staatsbosbeheer en waterschap Aa en Maas aan de ontwikkeling en het beheer van het gebied. Zij doen gezamenlijk wat samen moet en pakken zaken zelfstandig op waar dat kan.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?