Start Wijstherstel Hoge Burcht tijdens Boomplantdag 2022

Geplaatst op vrijdag 25 november 2022

Woensdag 23 november gaf wethouder Jeroen van den Heuvel het startsein voor de Boomplantdag Uden. Deze dag was gekoppeld aan de start van het wijst-herstelproject op de Hoge Burcht. Het in 2021 verworven perceel landbouwgrond is ingericht zoals het er bijna 100 jaar heeft uitgezien, met smalle natte weilanden afgewisseld door smalle singels. Door ook enkele sloten te verondiepen wordt het hier beduidend natter wat de kwelstroom op de naastgelegen Peelrandbreuk ten goede komt.

Kinderen planten 1000 bomen en struiken

Wethouder Van den Heuvel: "Het was fantastisch te zien dat kinderen van 5 Udense basisscholen bijna 1000 bomen en struiken hebben aangeplant. Er zijn inheemse bomen geplant zoals zwarte els, es, haagbeuk en struiken als Gelderse roos, hazelaar, meidoorn, veldesdoorn, inlandse vogelkers en vuilboom. Dit zijn soorten die hier historisch gezien thuis horen. De bomen en struiken slaan CO2 op en beperken de verdamping van water als het warm weer is. Het landschap zal er deze winter anders uit zien. Het was een dag waar de kinderen en ik nog lang met veel plezier op kunnen terugzien."

De Udense scholen doen al ruim 50 jaar mee met de jaarlijkse boomplantdagen en hebben er in 2010 ook voor gezorgd dat Uden de nationale CO2 prijs mocht ontvangen. Aankomende tijd zal de gehele Hoge Burcht heringericht worden. Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden zorgt voor de uitvoering, samen met vele vrijwilligers van Vogelwacht Uden e.o., IVN afdelingen Uden.

• Maashorst: 310 nieuwe woningen in 2023

23 feb 2024 - Binnen de gemeente Maashorst kregen vorig jaar 310 huishoudens de sleutels van een nieuw huis. “Met dit aantal nieuwe woningen liggen we zelfs voor op schema met onze bouwplannen”, constateert wethouder Franko van Lankvelt (Wonen) tevreden.

• Samenwerking Gemeente en GGD : ‘Gezonde start voor ieder kind’

21 feb 2024 - Niet ieder kind heeft een gezonde start van zijn/haar leven, terwijl juist de eerste 1000 dagen rondom de geboorte in grote mate de kansen voor later bepalen. Hiervoor biedt het actieprogramma Kansrijke Start ondersteuning.

• Onze bermen worden nog mooier voor mens en dier

20 feb 2024 - Rondom de prachtige zandwegen in onze gemeente zijn interessante veranderingen gaande om de natuur te verbeteren. Problemen zoals het breder worden van de zandwegen, door bijvoorbeeld onderhoud, worden nu aangepakt met de nadruk op het herstellen van de biodiversiteit.

• Geen avondopenstelling van Burgerzaken op dinsdag 12 maart

20 feb 2024 - Dinsdagavond 12 maart is er géén avondopenstelling van Burgerzaken. Dit in verband met de installatie van Hans van der Pas tot nieuwe burgemeester van Maashorst.