Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent.
Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Vraag het de boswachter: omgevallen of dode bomen

Geplaatst op woensdag 21 december 2022

Iedere maand wordt een van de boswachters in het natuurgebied De Maashorst een vraag gesteld die leeft bij de bezoekers van het natuurgebied. Deze keer een vraag over bosbeheer.

Waarom ruimen jullie omgevallen en dode bomen niet op (na bijvoorbeeld een storm)?

Boswachter Maurice: “Boven het gehele natuurgebied mag niet gevlogen worden zonder toestemming van de autoriteiten. Dat geldt voor alle drones en heeft alles te maken met de veiligheid van het vliegverkeer bij vliegbasis Volkel. Toch zien we nog wel eens mensen met drones in het gebied. Dat levert natuurlijk mooie plaatjes op, maar is niet alleen verboden in verband met het vliegverkeer maar ook niet wenselijk met het oog op natuur. Het vliegen met drones verstoort in het wild levende dieren en vogels.

In natuurgebied De Maashorst is een dode boom net zo waardevol als een levende boom”, vertelt boswachter Maurice. “De bomen in De Maashorst zijn relatief jong, zo’n 90 jaar. Deze bossen werden destijds aangeplant voor productie van hout. Alles werd toen netjes soort bij soort en in gelijkvormige vlakken geplant. Dood hout kwam amper in die bossen voor. In De Maashorst werken we nu aan een natuurlijk bossysteem, waarin productie nagenoeg geen rol meer speelt. We streven nu naar een natuurlijk dynamisch bos, zoals dat heel vroeger was, met bomen en struiken van verschillende soorten en leeftijden en met heel veel variatie in gelaagdheid”, aldus Maurice. “Dit bos bestaat uit een open, halfopen en gesloten landschap met bomen van verschillende leeftijden en (inheemse) soorten en trekt veel verschillende diersoorten aan.

Om de omvorming naar een natuurlijk bos een handje te helpen en de biodiversiteit te vergroten, verhogen we onder andere het aandeel dood hout. Zowel staand als liggend dood hout is een belangrijk onderdeel van een bos. Het verandert het microklimaat wat ecologisch gunstig is, maar doordat er meer kronkelige paadjes ontstaan wordt het ook voor de wandelaar spannender. In oude bossen, elders in Europa, blijkt uit onderzoek dat dood hout allerlei kleine insecten aantrekt. Zangvogels, reptielen en kleine zoogdieren profiteren daar van. Soms leggen we voor de veiligheid dode bomen plat, waar ze als liggend dood hout langzaam kunnen vergaan en als voedsel dienen voor de nieuwe generatie bos die dan weer ontstaat."

Meer nieuws

 • Samen denken, samen doen - concept participatiebeleid

  28 feb 2024 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat het concept Participatiebeleid gemeente Maashorst met ingang van donderdag 29 februari 2024 gedurende zes weken, dus tot en met woensdag 10 april 2024, ter inzage ligt.

 • Politiekids officieel van start met beëdiging

  27 feb 2024 - Met het uitspreken van een officiële eed zijn 13 leerlingen van kindcentrum Aventurijn, Kindcentrum Speleon en Kindplein ‘t Centrum woensdagmiddag 21 februari in het bijzijn van familie officieel beëdigd als Politiekids.

 • Eerste editie van ‘Ontmoeting natuurgebied De Maashorst’ op 14 maart

  27 feb 2024 - Donderdagavond 14 maart vindt in Nistelrode de eerste editie plaats van een nieuwe, brede informatie- en participatiebijeenkomst: Ontmoeting natuurgebied De Maashorst.

 • Concept participatiebeleid gemeente Maashorst

  27 feb 2024 - Het concept Participatiebeleid van de gemeente Maashorst ligt met ingang van donderdag 29 februari 2024 gedurende zes weken, dus tot en met woensdag 10 april 2024, ter inzage.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?