Ik kan het bedrag op mijn aanslagbiljet voor de gemeentebelasting niet betalen. Wat nu?

Geplaatst op dinsdag 21 februari 2023

Je hebt het jaarlijkse aanslagbiljet voor de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen ontvangen. Per post in de brievenbus of digitaal in je berichtenbox als je jezelf hebt aangemeld voor MijnOverheid. Je ontvangt deze aanslag van Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB), in opdracht van de gemeente. Wat nu als je het bedrag niet kunt betalen?

Kwijtschelding

Het is mogelijk om voor bepaalde belastingen kwijtschelding te krijgen. Dat betekent dat je het bedrag niet of slechts voor een deel hoeft te betalen. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van verschillende zaken. Zoals de hoogte van je inkomen en je vermogen. Het vermogen bepaalt BSOB door:

• Het geld dat op je bank- en spaarrekening staat, en
  • of je een eigen woning met overwaarde hebt, en
  • of je een auto of ander gemotoriseerd voertuig bezit met een waarde van meer dan € 3.350,-.

Het bedrag dat je als energietoeslag hebt ontvangen, telt BSOB niet mee bij de berekening van het vermogen.

Meer vermogen

Sinds 1 januari mag de gemeente en het waterschap een ruimere vermogensgrens voor kwijtschelding van belastingen hanteren. Bijvoorbeeld, zo mocht voor kwijtschelding een alleenstaande slechts € 1.775,- als vermogen hebben en nu is dat € 3.275,-. Dit betekent dat je – door deze verhoogde grens – mogelijk nu wel (gedeeltelijke) kwijtschelding ontvangt, terwijl je daar in het verleden geen recht op had.

Meer informatie

Lees deze informatie (Deze link gaat naar een andere website) om te controleren of het zinvol is om kwijtschelding aan te vragen.

Kwijtschelding aanvragen

Log in op de Digitale balie op www.bs-ob.nl (Deze link gaat naar een andere website) en vraag kwijtschelding aan. Hier vul je de gevraagde gegevens in. BSOB bekijkt of je in aanmerking komt voor kwijtschelding. Je ontvangt hierover binnen 16 weken bericht.

Betalingsregeling

Kom je niet voor kwijtschelding in aanmerking en heb je toch moeite om de aanslag te betalen? Bel dan met BSOB via 088-551 0000. Samen kijken we naar een passende oplossing, bijvoorbeeld via een betalingsregeling.

• Raadsvergadering 23 maart 2023

22 mrt 2023 - Op donderdag 23 maart om 19.30 uur is de volgende raadsvergadering.

• Wip zoveel mogelijk tegels en maak Maashorst groener

22 mrt 2023 - Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer van start. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaat Maashorst de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

• Voorgenomen verpachting Uden

22 mrt 2023 - De Gemeente Maashorst heeft het voornemen om een gedeelte van het perceel landbouwgrond, kadastraal bekend gemeente Uden,

• Landelijke compostdagen 25 maart en 1 april 2023

22 mrt 2023 - Inwoners van Maashorst kunnen op zaterdag 25 maart en zaterdag 1 april 2023 tussen 9.00 en 14.00 eenmalig gratis 1 m3 compost ophalen bij Van Berkel Biomassa & Bodemproducten aan de Mariniersstraat 4 in Uden.