Project vitale vakantieparken nu ook in Uden

Geplaatst op woensdag 5 april 2023

Het project Vitale en toekomstbestendige vakantieparken is inmiddels ook in de kernen van de voormalige gemeente Uden gestart. De resultaten in voormalig Landerd zijn positief. Wethouder Jeroen van den Heuvel (Recreatie & toerisme): “Met dit project helpen we parkeigenaren de kwaliteit van hun park te verbeteren.”

De vakantieparken in de gemeente zijn belangrijk voor de recreatieve functie van de regio. Ze zorgen ook voor inkomsten in de recreatieve sector. “Wij willen daarom de eigenaren van de vakantieparken ondersteunen en helpen bij het aantrekkelijker en sterker maken daarvan”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel. “Dat doen we door goede ontwikkelingen aan te moedigen. Ook geven we aan wat wel en niet mag. Dat voorkomt ongewenste situaties en het geeft de eigenaren instrumenten om verbeteringen door te voeren.” Het project is in 2019 gestart in de voormalige gemeente Landerd en is nu uitgebreid met vier vakantieparken in Uden.

Maatwerk waar nodig

In de voormalige gemeente Uden werd niet gecontroleerd op vaste bewoning op de parken, weet de wethouder. “Dan is het natuurlijk vreemd als de gemeente ineens komt met een bericht dat dat niet mag.” Tijdens het onderzoek in Landerd zijn veel gesprekken gevoerd met permanente bewoners. Aan hun is toen ook uitgelegd waarom het wonen op vakantieparken niet is toegestaan. In die periode gingen veel mensen al uitkijken naar andere, legale huisvesting en vonden die ook. Uiteindelijk kregen zeventien huishoudens een waarschuwing dat ze moesten vertrekken. De meeste van hen hebben inmiddels al ergens anders legale woonruimte gevonden. Andere huishoudens krijgen op dit moment nog ondersteuning vanuit de gemeente. Wethouder Van den Heuvel: “Waar mensen ondanks eigen inspanning er niet in slagen om een andere woning te vinden, bieden we maatwerk en ondersteuning vanuit het sociaal domein. Dat werpt zijn vruchten af. Acht huishoudens hebben inmiddels een ander huis gevonden, waarvan enkele met hulp van de gemeente. En twee krijgen waarschijnlijk binnenkort een woning. Ook ligt er een baan in het verschiet, en mensen ontvangen weer toeslagen, omdat ze staan ingeschreven op een vast adres.”

Recreatiewoningen voor recreatie

In Uden gaan we nu ook met de bewoners van vakantieparken in gesprek. “Het handhaven op vaste bewoning is geen doel op zich”, benadrukt Jeroen van den Heuvel. “Maar recreatiewoningen moeten beschikbaar zijn voor vakantie en recreatie, op een park dat fijn is om er te recreëren. Dat is de insteek. Samen met de parkeigenaren maken en houden we met dit project dan ook de vakantieparken in onze gemeente sterk en klaar voor de toekomst.” 

Meer nieuws

 • Militaire oefening 19 t/m 23 juni 2023

  2 jun 2023 - Van 19 t/m 23 juni 2023 houdt de Koninklijke Landmacht een oefening binnen onze gemeente.

 • 14 Juni fietsbeugels rond Markt niet beschikbaar!

  2 jun 2023 - Woensdagavond 14 juni organiseert de Tros het Muziekfeest op het plein op de Markt in Uden. De Markt wordt die dag ingericht als evenemententerrein. Als gevolg zijn de fietsbeugels rond de Markt de gehele dag (tijdens de opbouw én tijdens het feest) niet te gebruiken.

 • Industrielaan gefaseerd afgesloten 1 juni t/m 28 juli

  1 jun 2023 - Donderdag 1 juni is aannemer Hurkmans gestart met de geplande werkzaamheden aan de Industrielaan tussen de Rondweg en de Lippstadtsingel/N264.

 • Oproep: geef jouw mening over de dienstverlening

  1 jun 2023 - Vanaf 1 januari 2022 zijn we gemeente Maashorst. We willen graag weten hoe onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en verenigingen de dienstverlening van onze gemeente ervaren.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?