Project vitale vakantieparken nu ook in Uden

Geplaatst op woensdag 5 april 2023

Het project Vitale en toekomstbestendige vakantieparken is inmiddels ook in de kernen van de voormalige gemeente Uden gestart. De resultaten in voormalig Landerd zijn positief. Wethouder Jeroen van den Heuvel (Recreatie & toerisme): “Met dit project helpen we parkeigenaren de kwaliteit van hun park te verbeteren.”

De vakantieparken in de gemeente zijn belangrijk voor de recreatieve functie van de regio. Ze zorgen ook voor inkomsten in de recreatieve sector. “Wij willen daarom de eigenaren van de vakantieparken ondersteunen en helpen bij het aantrekkelijker en sterker maken daarvan”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel. “Dat doen we door goede ontwikkelingen aan te moedigen. Ook geven we aan wat wel en niet mag. Dat voorkomt ongewenste situaties en het geeft de eigenaren instrumenten om verbeteringen door te voeren.” Het project is in 2019 gestart in de voormalige gemeente Landerd en is nu uitgebreid met vier vakantieparken in Uden.

Maatwerk waar nodig

In de voormalige gemeente Uden werd niet gecontroleerd op vaste bewoning op de parken, weet de wethouder. “Dan is het natuurlijk vreemd als de gemeente ineens komt met een bericht dat dat niet mag.” Tijdens het onderzoek in Landerd zijn veel gesprekken gevoerd met permanente bewoners. Aan hun is toen ook uitgelegd waarom het wonen op vakantieparken niet is toegestaan. In die periode gingen veel mensen al uitkijken naar andere, legale huisvesting en vonden die ook. Uiteindelijk kregen zeventien huishoudens een waarschuwing dat ze moesten vertrekken. De meeste van hen hebben inmiddels al ergens anders legale woonruimte gevonden. Andere huishoudens krijgen op dit moment nog ondersteuning vanuit de gemeente. Wethouder Van den Heuvel: “Waar mensen ondanks eigen inspanning er niet in slagen om een andere woning te vinden, bieden we maatwerk en ondersteuning vanuit het sociaal domein. Dat werpt zijn vruchten af. Acht huishoudens hebben inmiddels een ander huis gevonden, waarvan enkele met hulp van de gemeente. En twee krijgen waarschijnlijk binnenkort een woning. Ook ligt er een baan in het verschiet, en mensen ontvangen weer toeslagen, omdat ze staan ingeschreven op een vast adres.”

Recreatiewoningen voor recreatie

In Uden gaan we nu ook met de bewoners van vakantieparken in gesprek. “Het handhaven op vaste bewoning is geen doel op zich”, benadrukt Jeroen van den Heuvel. “Maar recreatiewoningen moeten beschikbaar zijn voor vakantie en recreatie, op een park dat fijn is om er te recreëren. Dat is de insteek. Samen met de parkeigenaren maken en houden we met dit project dan ook de vakantieparken in onze gemeente sterk en klaar voor de toekomst.” 

Meer nieuws

 • Rechter verbiedt opening asielopvang op 11 december in Van der Valk hotel Uden

  8 dec 2023 - De rechter deed uitspraak in het kort geding over de voorgenomen start van een asielopvang in het Van der Valk Hotel in Uden, dat is aangespannen door een aantal omwonenden van de beoogde locatie. Hij heeft daarin geoordeeld dat opening op 11 december aanstaande niet door mag gaan.

 • Niemeskant: 186 woningen voor Volkel

  7 dec 2023 - Het college van B en W van Maashorst heeft deze week ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan voor Niemeskant. Dat maakt de weg vrij voor de bouw van 186 woningen in Volkel. Wethouder Franko van Lankvelt (Ruimtelijke ontwikkeling, Wonen): “Een mooi plan, met veel sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen.”

 • Ontwerpbestemmingsplan uitbreiding bedrijventerrein Voederheil in Zeeland ter inzage

  7 dec 2023 - Het college van B en W van gemeente Maashorst heeft ingestemd met het voorstel om het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen voor uitbreiding van bedrijventerrein Voederheil in Zeeland. De bedoeling van het plan is de aanleg van een nieuwe toegangsweg en een uitbreiding van Voederheil met ongeveer 10 bedrijfspercelen.

 • Ontwerpbestemmingsplan voor Sport en Spel Reek

  7 dec 2023 - Het ontwerpbestemmingsplan voor Sport en Spel Reek ligt vanaf nu zes weken ter inzage. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Maashorst besloten.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?