Boekelsedijk wordt fietsstraat

Geplaatst op woensdag 26 april 2023

De Boekelsedijk tussen de tunnel onder de N264 en de Hoge Randweg is aan groot onderhoud toe. Maashorst maakt van de gelegenheid gebruik om de weg in te richten als fietsstraat. Het college van B en W heeft vandaag ingestemd met het ontwerp.

De wegconstructie van de Boekelsedijk is aan het einde van de levensduur en moet compleet vervangen worden. De weg wordt opnieuw ingericht, nu als fietsstraat. Dat betekent overigens niet dat er geen autoverkeer meer mag zijn. Autogebruik is toegestaan, maar dat wordt beperkt door de inrichting. Het asfalt wordt bijvoorbeeld rood, net als een fietspad of fietsstrook. Dat maakt goed duidelijk dat de auto er te gast is.

De fietsstraat is onderdeel van de route vanuit Volkel naar het centrum van Uden. Het ontwerp van de nieuwe inrichting is opgesteld samen met een klankbordgroep van omwonenden, het Fietsforum Uden, gebiedsplatform Uden Zuid en de Dorpsraad Volkel. Daarbij is gekeken naar hoe autoverkeer ontmoedigd kan worden om vanuit Velmolen Oost via Volkel het gebied te verlaten. Want dat wordt door veel bewoners gezien als ongewenst verkeer.

Wethouder Jeroen van den Heuvel (Beheer en inrichting openbare ruimte, Duurzaamheid): “Fietsers hebben in Maashorst een streepje voor, zo is afgesproken in ons bestuursakkoord. Met dit ontwerp is meteen duidelijk waar de fiets voorrang heeft. Fietsers krijgen de ruimte in deze veelgebruikte route tussen Volkel en het centrum van Uden; een goede reden om de auto vaker te laten staan.”

• Maashorst: 310 nieuwe woningen in 2023

23 feb 2024 - Binnen de gemeente Maashorst kregen vorig jaar 310 huishoudens de sleutels van een nieuw huis. “Met dit aantal nieuwe woningen liggen we zelfs voor op schema met onze bouwplannen”, constateert wethouder Franko van Lankvelt (Wonen) tevreden.

• Samenwerking Gemeente en GGD : ‘Gezonde start voor ieder kind’

21 feb 2024 - Niet ieder kind heeft een gezonde start van zijn/haar leven, terwijl juist de eerste 1000 dagen rondom de geboorte in grote mate de kansen voor later bepalen. Hiervoor biedt het actieprogramma Kansrijke Start ondersteuning.

• Onze bermen worden nog mooier voor mens en dier

20 feb 2024 - Rondom de prachtige zandwegen in onze gemeente zijn interessante veranderingen gaande om de natuur te verbeteren. Problemen zoals het breder worden van de zandwegen, door bijvoorbeeld onderhoud, worden nu aangepakt met de nadruk op het herstellen van de biodiversiteit.

• Geen avondopenstelling van Burgerzaken op dinsdag 12 maart

20 feb 2024 - Dinsdagavond 12 maart is er géén avondopenstelling van Burgerzaken. Dit in verband met de installatie van Hans van der Pas tot nieuwe burgemeester van Maashorst.