Bestrijding eikenprocessierups in Maashorst

Geplaatst op dinsdag 23 mei 2023

Afgelopen jaren is de plaagdruk van de eikenprocessierups afgenomen. De verwachting is dat de afname in 2023 doorzet. De gemeente gaat daarom de preventieve bestrijding van de processierups in 2023 verminderen. Deze aanpassing draagt bij aan een duurzame bestrijding voor de lange termijn, waarbij de natuur zelf een balans terug kan vinden.

Manieren van bestrijding

Gemeente Maashorst bestrijdt de processierups op twee manieren. Ten eerste preventieve bestrijding met een biologisch middel dat we in de bomen spuiten voordat de rupsen overlast veroorzaken. De tweede manier is het wegzuigen van de nesten op het moment van overlast.

Provincie Noord-Brabant is gestopt met het preventief bestrijden. Door meer in te zetten op het bevorderen van natuurlijke vijanden zoals koolmezen, sluipwespen en gaasvliegen proberen we samen een natuurlijke balans te krijgen, waarbij grote uitschieters in plaagdruk niet meer voorkomen.

In de afgelopen weken heeft de preventieve actie al plaatsgevonden. Daar waar beschermde vlinders voorkomen, is niet gespoten.

Melden overlast

Wanneer je overlast ervaart van de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen, kun je een melding openbare ruimte doen via ‘Melding doen’ (ongediertebestrijding en eikenprocessierups). Bij vragen kun je contact opnemen met onze buitendienst via 0413 - 28 19 11.

Geven eikenprocessierupsen overlast op eigen terrein, dan kun je contact opnemen met een erkende plaagdierbestrijder.

Wat kunnen we samen doen?

Naast de bestrijding probeert de gemeente de omgeving aantrekkelijk te maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Dit doen we o.a. door het ophangen van koolmezen nestkasten en biodiversiteit in beplanting en kruiden toe te passen. Je kunt ook als bewoner meewerken door bijvoorbeeld mezenkasten op te hangen in je tuin.

Meer nieuws

 • Militaire oefening 19 t/m 23 juni 2023

  2 jun 2023 - Van 19 t/m 23 juni 2023 houdt de Koninklijke Landmacht een oefening binnen onze gemeente.

 • 14 Juni fietsbeugels rond Markt niet beschikbaar!

  2 jun 2023 - Woensdagavond 14 juni organiseert de Tros het Muziekfeest op het plein op de Markt in Uden. De Markt wordt die dag ingericht als evenemententerrein. Als gevolg zijn de fietsbeugels rond de Markt de gehele dag (tijdens de opbouw én tijdens het feest) niet te gebruiken.

 • Industrielaan gefaseerd afgesloten 1 juni t/m 28 juli

  1 jun 2023 - Donderdag 1 juni is aannemer Hurkmans gestart met de geplande werkzaamheden aan de Industrielaan tussen de Rondweg en de Lippstadtsingel/N264.

 • Oproep: geef jouw mening over de dienstverlening

  1 jun 2023 - Vanaf 1 januari 2022 zijn we gemeente Maashorst. We willen graag weten hoe onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en verenigingen de dienstverlening van onze gemeente ervaren.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?