Vanaf 1 juli kunnen rijbewijzen worden gebruikt om online in te loggen

Geplaatst op dinsdag 27 juni 2023

Vanaf 1 juli 2023 gaat de wet Digitale Overheid in en kunnen ook rijbewijzen worden gebruikt om online in te loggen.

Wat houdt inloggen met rijbewijs in?

Inloggen met een rijbewijs geeft in de toekomst toegang tot persoonlijke gegevens die extra gevoelig zijn. Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld.

Inloggen met een rijbewijs met behulp van de DigiD app geeft die extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens. Het is vanaf 1 juli 2023 wel mogelijk om in te loggen met een rijbewijs, maar er is nog geen dienst waarbij inloggen op dit niveau verplicht is.

Bij rijbewijzen die worden afgegeven tot 1 juli 2023  kun je ervoor kiezen om een rijbewijs aan te vragen zonder inlogfunctie. Met ingang van 1 juli is dat niet meer mogelijk. Elk rijbewijs heeft dan een inlogfunctie, maar je kan er wel voor kiezen die niet te activeren.

Inlogfunctie activeren

Binnen 5 werkdagen na het ophalen van je nieuwe rijbewijs ontvang je een brief van DigiD met een pincode om je inlogfunctie te activeren. Dit is niet verplicht en is gratis.

Is je rijbewijs uitgegeven vanaf 26 mei 2018 tot 1 juli 2023 dan kun je een pincode aanvragen via mijn DigiD om je inlogfunctie te activeren. Zo maak je het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. Hiervoor betaal je dan €3,50 legeskosten. Voor rijbewijsaanvragen vanaf 1 juli 2023 zit dit bedrag al bij de kosten in.

Voor vragen over de inlogfunctie kun je terecht bij DigiD (Deze link gaat naar een andere website)

• Groene kwaliteitsimpuls voor Udense flatwijk

17 mei 2024 - Het college van Maashorst wil een groenreserve van 290.000 euro herbestemmen voor de vergroening van de omgeving rond de 9 flats aan de Willem-Alexanderhof en Beatrixhof in Uden. Met dat geld is niet alleen een mooie groene kwaliteitsslag te maken. Ook de toegankelijkheid en sociale veiligheid verbeteren daarmee sterk.

• Onderzoek naar huismus, zwaluw en vleermuis

17 mei 2024 - De gemeente Maashorst doet onderzoek naar de huismus en vleermuis. Daarvoor fietsen veldonderzoekers tot 1 oktober 2024 overdag, ’s avonds en ’s nachts door wijken in de gemeente. Het onderzoek vindt plaats om het isoleren van gebouwen met een laag energielabel (C t/m G) in de toekomst makkelijker te maken voor inwoners.

• Stempas voor Europese Parlementsverkiezing

14 mei 2024 - Met je stempas breng je jouw stem uit tijdens de Europese Parlementsverkiezing op donderdag 6 juni 2024.

• Langere wachttijden in 2024 voor afspraken

14 mei 2024 - In 2024 verlopen veel Nederlandse identiteitskaarten en paspoorten. Veel inwoners vragen daarom een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart aan. Hierdoor wordt het drukker dan normaal.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?