Maashorst pakt bouwaanvragen selectiever op
Geplaatst op vrijdag 14 juli 2023
Maashorst werkt hard aan het in gang zetten en realiseren van woningbouw- en andere ruimtelijke projecten. Er zijn echter meer plannen dan de gemeente in verband met personele capaciteit op korte termijn goed kan afhandelen. Wethouder Franko van Lankvelt (Ruimtelijke ontwikkeling, Wonen): “We moeten daarom prioriteren. Lopende initiatieven gaan overigens in principe gewoon door. Daarnaast gaan we in de aanloop naar de Omgevingswet werkprocessen anders inrichten. Daardoor krijgt de beoordeling van nieuwe initiatieven een kortere doorlooptijd.”
Bij het prioriteren van woningbouwprojecten kijkt Maashorst naar de kwaliteit en kwantiteit van de plannen in brede zin. Daarom gaat de gemeente in aanvulling op het programma Versnelling woningbouw voorrang geven aan projecten aan de hand van de geschiktheid van de locatie, de invulling van het plan (woningtypen, prijsklasse), de snelheid waarmee kan worden gestart en andere randvoorwaarden.
Daarnaast is de personele capaciteit een belangrijk vertrekpunt. Wethouder Van Lankvelt: “We moeten het doen met de beschikbare, vastgestelde formatie. Op basis daarvan bepalen we aan welke projecten en/of zaken we werken. Wanneer woningbouwprojecten tot een afronding komen, ontstaat ruimte om nieuwe initiatieven op te pakken. En daarvoor is een volgorde nodig in prioritering.” Maashorst rondt daarom eerst lopende projecten af voordat nieuwe woningbouwinitiatieven worden opgepakt.
Daarnaast gaat Maashorst de processen rond ruimtelijke verzoeken anders inrichten en verbeteren, in de geest van de Omgevingswet. De wethouder legt uit: “Alle initiatieven komen voortaan bij een zogeheten Intaketafel. Die geeft binnen vier weken een advies op inhoud en prioritering.” Krijgt het initiatief prioriteit en is het advies positief, dan gaat de gemeente in gesprek met de initiatiefnemer over het te doorlopen proces. Vervolgens beoordeelt de gemeente of een initiatief haalbaar en wenselijk is. Tot slot volgt een advies waarmee de initiatiefnemer zijn aanvraag omgevingsvergunning kan opstellen en indienen. Is de aanvraag compleet en van voldoende kwaliteit? Dan kan de afhandeling na het indienen van de aanvraag, zoals de Omgevingswet straks ook voorschrijft, binnen acht weken gebeuren.
Om de doelstellingen uit het bestuursakkoord te halen, gaat Maashorst met voorrang de personele capaciteit inzetten op woningbouwprojecten die substantiële aantallen woningen op korte termijn kunnen realiseren. Andere woningbouwprojecten die al vergevorderd zijn in de planfase lopen door. Onder die plannen liggen immers al overeenkomsten, of er zijn (politieke) toezeggingen gedaan. Ze voldoen tevens aan de criteria van het programma Versnelling woningbouw en de Woondeal – en zijn daarmee goed verdeeld over de gemeente. Wethouder Van Lankvelt: “De prioritering geeft straks duidelijkheid aan externe partijen, bestuurlijk-politiek betrokkenen en de ambtelijke organisatie. Iedereen weet wanneer aan welke ruimtelijke ontwikkelingen wordt gewerkt. Zo kunnen we sneller bouwen naar de woningbehoefte in onze kernen.”
Meer nieuws
-
Aanvragen Mantelzorgcompliment via nieuw online platform
3 jul 2025 - Vanaf dit jaar verandert de manier waarop het Mantelzorgcompliment wordt aangevraagd in Maashorst.
-
Steeds meer plekken in Maashorst worden rookvrij
3 jul 2025 - Maashorst werkt samen met Bernhoven aan een rookvrije omgeving. Op 3 juli hebben we samen rond het terrein van het Bernhoven nieuwe borden geplaatst om het rookvrije terrein te vergroten.
-
14 appartementen hoek Kastanjeweg-Markt
3 jul 2025 - Het college van burgemeester en wethouders van Maashorst wil in principe medewerking verlenen aan een plan van ontwikkelaar Combinatie Muller-Wagemakers VOF voor de bouw van 14 appartementen op de hoek Kastanjeweg-Markt in Uden.
-
Aandacht voor ontwikkeling energiesysteem van de toekomst
2 jul 2025 - De gemeenten, provincie, waterschappen, netbeheerder en maatschappelijke partners in de regio Noordoost-Brabant hebben sinds het vaststellen van de Regionale Energiestrategie 1.0 in 2021, de nodige stappen gezet. De doelstelling van RES Noordoost Brabant om in 2030 11% energie te besparen, is met 17,2% behaald. Het doel om 1,6 TWh duurzame energie op te wekken via zon- en windprojecten verwacht de regio richting 2033 te realiseren. Het overvolle elektriciteitsnet, ofwel netcongestie, is een grote uitdaging. De focus van de RES NOB verbreedt daarbij van duurzame opwek en energiebesparing naar de ontwikkeling van een integraal energiesysteem.