Week van Lezen en Schrijven: aandacht voor laaggeletterdheid op het werk

Geplaatst op dinsdag 12 september 2023

In september is elk jaar de nationale Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week wordt landelijk aandacht besteed aan laaggeletterdheid. Je bent als volwassene laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving.

Om hier aandacht voor te vragen, is er de nationale Week van Lezen en Schrijven. En dit jaar wordt extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid op het werk. Dat komt vaker voor dan je denkt; niet alleen bij werknemers voor wie Nederlands de tweede taal is (NT2), maar ook bij werknemers die in Nederland geboren en/of opgegroeid zijn (NT1) en uitstekend Nederlands kunnen spreken.

Gratis lessen

Om laaggeletterdheid op het werk te bestrijden, kun je als werkgever een mooie en belangrijke rol spelen. In Maashorst wordt dat bijvoorbeeld al gedaan door Chain Logistics en IBN, die gratis lessen taalvaardigheid aanbieden aan hun werknemers. IBN gaat zelfs nog een stapje verder, en heeft cursussen ‘basisvaardigheden’, waar ook rekenen en digitale vaardigheden onder vallen. Wethouders Ramona Sour (Onderwijs) en Gijs van Heeswijk (Economie) zijn blij met alle inspanningen die bijdragen aan het verhelpen van laaggeletterdheid. Want in Maashorst moet iedereen mee kunnen doen, het beste uit zichzelf kunnen halen. Ramons Sour: “En dan moet je je talenten kunnen ontwikkelen. Als je laaggeletterd bent, is dat veel moeilijker. Daarom is het belangrijk daar aandacht voor te blijven hebben en er alles aan te doen om het uit de wereld te helpen.”

Win-win

Dat bedrijven hun werknemers de kans bieden om te werken aan hun laaggeletterdheid, is natuurlijk vooral voor de mensen zelf geweldig. Het biedt ze meer perspectief. “Maar in de huidige arbeidsmarkt is het ook gewoon slim van de werkgever”, weet Gijs van Heeswijk. “Want verbetering van de basisvaardigheden zorgt voor onder meer betere communicatie op het werk en draagt bij aan minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Win-win dus".

Meer nieuws

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?