Maashorst zet project Energiehulp voort

Geplaatst op vrijdag 13 oktober 2023

Maashorst zet het project Energiehulp ook tijdens het komende seizoen voort. Dat heeft het college van B en W deze week besloten. De Energiehulp ondersteunt huishoudens met een beperkt budget bij het verduurzamen van hun huis en helpt daarmee tegen energiearmoede. Inwoners van Maashorst die in aanmerking komen voor de Energiehulp, krijgen een uitnodiging om zich hiervoor aan te melden.

Huishoudens met een wat lager inkomen hebben sinds de energiecrisis moeite om de energierekening te betalen. Zeker als het huis slecht is geïsoleerd. De Energiehulp voorziet de inwoners van Maashorst van kleine energiebesparende maatregelen. Daarmee worden de huizen al meteen wat duurzamer. En wordt meteen ook de energierekening van de deelnemers lager. Uit onderzoek onder de inwoners die vorig jaar hebben meegedaan, blijkt dat dit al snel een besparing van zo’n 130 euro per jaar oplevert.

In de afgelopen periode zijn door de Energiehulp van Maashorst ruim 1500 huishoudens bezocht. in totaal zijn er meer dan 13.000 producten bij mensen thuis geïnstalleerd. Denk dan aan producten als ledlampen, radiatorfolie, waterbesparende douchekoppen en tochtstrips. Maashorst werkt voor de Energiehulp samen met de organisatie Klimaatroute. Na aanmelden komt een adviseur van de Energiehulp op afspraak bij bewoners thuis. De adviseur bekijkt waar er op energie bespaard kan worden en doet een voorstel voor kleine energiebesparende maatregelen. Dit kost niets. De energiebesparende maatregelen worden ook direct gratis geïnstalleerd. Het verpakkingsmateriaal wordt meegenomen en duurzaam afgevoerd. Hierdoor kan de bewoner meteen profiteren van de energiebesparing. Huishoudens uit Maashorst met een bijstandsuitkering krijgen van de gemeente een brief waarna zij zich kunnen aanmelden voor de energiehulp. Dat geldt ook voor huishoudens die zelf vorig jaar de energietoeslag hebben aangevraagd en gekregen. Wethouder Ramona Sour (Zorg en Welzijn): "Afgelopen jaar hebben we met dit project 26% van de mensen die in aanmerking komen voor energiehulp kunnen ondersteunen. Dat is mooi, maar het betekent ook dat we nog bijna driekwart van onze inwoners die in aanmerking komen niet hebben kunnen helpen. We willen in de komende weken en maanden zoveel mogelijk mensen ondersteunen. Zodat we energiearmoede in Maashorst zoveel mogelijk voorkomen en bestrijden."

Hulp bij verduurzamen

“De Energiehulp van Maashorst richt zich niet alleen op voorkomen van energiearmoede. We helpen ook met het duurzamer maken van de woning”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel (Duurzaamheid). “Want ook met kleine maatregelen dragen inwoners actief bij aan de strijd tegen klimaatverandering.” Mensen met een inkomen tot 120 procent van het minimum inkomen (zo’n 1500 euro netto voor alleenstaanden en ongeveer 2100 euro voor gezinnen) kunnen de gratis energiehulp aanvragen. De beide wethouders roepen inwoners van Maashorst die ervoor in aanmerking komen dan ook op om zich snel aan te melden voor de Energiehulp.

Energiehulp aanvragen

Wil jij ook energiehulp? Meld je dan aan voor een afspraak via de website van Klimaatroute (Deze link gaat naar een andere website). Je kunt ook een e-mail sturen naar energiehulp@klimaatroute.nl of bellen naar 040-2094512. De medewerkers van Klimaatroute nemen dan binnen drie tot vijf werkdagen contact met je op om een afspraak te maken.

Meer nieuws

 • Niemeskant: 186 woningen voor Volkel (Besluit)

  30 mei 2024 - Het college van B en W van Maashorst heeft deze week besloten het bestemmingsplan voor Niemeskant aan te bieden aan de gemeenteraad. Als de raad ermee instemt, maakt dat de weg vrij voor de bouw van 186 woningen in Volkel.

 • Tijdelijk exploitatieverbod kinderopvang XXS opgeheven

  30 mei 2024 - Deze week heeft het college van B&W van Maashorst het voorgenomen tijdelijk exploitatieverbod van kinderopvang XXS in Uden opgeheven.

 • Maashorst bezorgt Sporthal de Stigt duurzaamheidsboost

  30 mei 2024 - Deze week heeft het college van B&W ingestemd met de verduurzaming van Sporthal de Stigt in Uden, die uiteindelijk moet leiden tot een energie-neutrale sporthal. Voor de beoogde duurzaamheidsstappen moet de raad nog wel akkoord gaan met een bruto krediet van € 477.000,-.

 • Maashorst investeert in samenredzaamheid in dorpen en wijken

  30 mei 2024 - Het college van B&W heeft deze week ingestemd met het nieuwe beleidskader 'Sterke Sociale Basis'. Een kader dat een stevig fundament moet leggen voor de sociale structuur in heel Maashorst. Het uiteindelijke doel is om de zelf- en samenredzaamheid van inwoners te vergroten.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?