Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent. Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Maak plastic, blik en drinkpakken recycleklaar

Geplaatst op woensdag 18 oktober 2023

Kleine moeite, groot resultaat

Plastic, Blik en Drinkverpakkingen (PBD) zijn heel goed te recyclen, maar dan moeten we het wel goed aanbieden; hoe schoner, hoe beter. Dat betekent geen ander afval in de PBD-zak stoppen en de verpakkingen leeg aanbieden. Je hoeft ze niet om te spoelen, maar schud, knijp of schraap ze wel goed leeg. Dan zijn ze recycleklaar en kunnen we ze als grondstof hergebruiken.

PBD zakken met verkeerd afval

PBD-zakken waarin naast PBD ook ander afval zit, worden door de inzamelaar niet meegenomen. Deze zakken krijgen een afkeursticker. Degene van wie de zak is, moet de zak weer mee naar huis nemen, thuis het verkeerde afval eruit halen en dan de zak opnieuw aanbieden.

Onderzoek kwaliteit aangeboden PBD

Jaarlijks onderzoekt een landelijke partij die verantwoordelijk is voor recycling bij gemeenten, de samenstelling van het ingezamelde PBD. Dit jaar is dat eind maart in Maashorst gebeurd. Er bleek 20% vervuiling tussen te zitten. Het ging vooral om etensresten, zoals nog verpakt oud vlees(beleg), kaas of brood. Maar ook papier en karton, textiel, spuitbussen, grote folies en restafval. Gelukkig zaten er geen emmers, touw, piepschuim, elektrische apparaten, glas of kitkokers bij. Want ook deze horen niet in de PBD-zak.

Waar naartoe met al je afval

Restjes vlees, kaas, groenten en oud brood kunnen bij het GFT+E. De verpakkingen zelf horen bij het PBD. Het karton om de plastic verpakking en kartonnen eierdozen kunnen bij het oud papier. Dat geldt ook voor de envelopjes om theezakjes
Textiel kun je kwijt in de textielcontainers, die op verschillende plekken in Maashorst staan.
Spuitbussen met gevaarlijke stoffen (verf, PUR, etc) vallen onder gevaarlijk afval en kun je inleveren op de milieustraat. Een deodorantbus, scheerschuimspuitbus of slagroombus horen bij het restafval.
Grote verpakkingsfolies zorgen voor storingen in de sorteerinstallaties. Maak deze kleiner dan 75 cm of breng ze naar de milieustraat. Vijver-, zwembadfolie en dergelijke zijn geen verpakkingen en horen sowieso thuis op de milieustraat.

Afval scheiden: wat moet waar?

Heb je twijfels over wat voor soort afval je hebt? Zoek het op op www.afvalscheidingswijzer.nl (Deze link gaat naar een andere website) van Milieucentraal.

Meer nieuws

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?