Maak plastic, blik en drinkpakken recycleklaar

Geplaatst op woensdag 18 oktober 2023

Kleine moeite, groot resultaat

Plastic, Blik en Drinkverpakkingen (PBD) zijn heel goed te recyclen, maar dan moeten we het wel goed aanbieden; hoe schoner, hoe beter. Dat betekent geen ander afval in de PBD-zak stoppen en de verpakkingen leeg aanbieden. Je hoeft ze niet om te spoelen, maar schud, knijp of schraap ze wel goed leeg. Dan zijn ze recycleklaar en kunnen we ze als grondstof hergebruiken.

PBD zakken met verkeerd afval

PBD-zakken waarin naast PBD ook ander afval zit, worden door de inzamelaar niet meegenomen. Deze zakken krijgen een afkeursticker. Degene van wie de zak is, moet de zak weer mee naar huis nemen, thuis het verkeerde afval eruit halen en dan de zak opnieuw aanbieden.

Onderzoek kwaliteit aangeboden PBD

Jaarlijks onderzoekt een landelijke partij die verantwoordelijk is voor recycling bij gemeenten, de samenstelling van het ingezamelde PBD. Dit jaar is dat eind maart in Maashorst gebeurd. Er bleek 20% vervuiling tussen te zitten. Het ging vooral om etensresten, zoals nog verpakt oud vlees(beleg), kaas of brood. Maar ook papier en karton, textiel, spuitbussen, grote folies en restafval. Gelukkig zaten er geen emmers, touw, piepschuim, elektrische apparaten, glas of kitkokers bij. Want ook deze horen niet in de PBD-zak.

Waar naartoe met al je afval

Restjes vlees, kaas, groenten en oud brood kunnen bij het GFT+E. De verpakkingen zelf horen bij het PBD. Het karton om de plastic verpakking en kartonnen eierdozen kunnen bij het oud papier. Dat geldt ook voor de envelopjes om theezakjes
Textiel kun je kwijt in de textielcontainers, die op verschillende plekken in Maashorst staan.
Spuitbussen met gevaarlijke stoffen (verf, PUR, etc) vallen onder gevaarlijk afval en kun je inleveren op de milieustraat. Een deodorantbus, scheerschuimspuitbus of slagroombus horen bij het restafval.
Grote verpakkingsfolies zorgen voor storingen in de sorteerinstallaties. Maak deze kleiner dan 75 cm of breng ze naar de milieustraat. Vijver-, zwembadfolie en dergelijke zijn geen verpakkingen en horen sowieso thuis op de milieustraat.

Afval scheiden: wat moet waar?

Heb je twijfels over wat voor soort afval je hebt? Zoek het op op www.afvalscheidingswijzer.nl (Deze link gaat naar een andere website) van Milieucentraal.

Meer nieuws

 • Niemeskant: 186 woningen voor Volkel (Besluit)

  30 mei 2024 - Het college van B en W van Maashorst heeft deze week besloten het bestemmingsplan voor Niemeskant aan te bieden aan de gemeenteraad. Als de raad ermee instemt, maakt dat de weg vrij voor de bouw van 186 woningen in Volkel.

 • Tijdelijk exploitatieverbod kinderopvang XXS opgeheven

  30 mei 2024 - Deze week heeft het college van B&W van Maashorst het voorgenomen tijdelijk exploitatieverbod van kinderopvang XXS in Uden opgeheven.

 • Maashorst bezorgt Sporthal de Stigt duurzaamheidsboost

  30 mei 2024 - Deze week heeft het college van B&W ingestemd met de verduurzaming van Sporthal de Stigt in Uden, die uiteindelijk moet leiden tot een energie-neutrale sporthal. Voor de beoogde duurzaamheidsstappen moet de raad nog wel akkoord gaan met een bruto krediet van € 477.000,-.

 • Maashorst investeert in samenredzaamheid in dorpen en wijken

  30 mei 2024 - Het college van B&W heeft deze week ingestemd met het nieuwe beleidskader 'Sterke Sociale Basis'. Een kader dat een stevig fundament moet leggen voor de sociale structuur in heel Maashorst. Het uiteindelijke doel is om de zelf- en samenredzaamheid van inwoners te vergroten.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?