Gemoedelijke eerste netwerkbijeenkomst jeugd in Maashorst

Geplaatst op vrijdag 27 oktober 2023

Samenkomen voor normalisering en preventie

Donderdag 26 oktober was de eerste netwerkbijeenkomst rond jeugd in Maashorst in het Wapen van Reek. Van onderwijs, opvang, tot GGD Hart voor Brabant, en van ONS welzijn tot leerplicht: allemaal waren ze gekomen om te luisteren naar verschillende sprekers over normalisering, preventie en samenwerken. “Om te voorkomen dat kleine problemen grote problemen worden. Dat kan door samen te werken.” Met deze boodschap heette wethouder Ramona Sour de aanwezigen van harte welkom. 

Normaliseren als tegenbeweging

Spreker Ate de Boer bracht zijn ervaringen mee uit Noord Oost Friesland. Hij is directeur bij ‘Effectief Onderwijs’ en helpt scholen met het verbeteren van de kwaliteit. Hij ziet een trend dat het normaler wordt om te problematiseren en te diagnosticeren. Terwijl voorkomen van zorg eigenlijk is wat je voor de meeste kinderen wilt. In Noord Oost Friesland stelden ze daarom met een breed netwerk aan partners een actieplan op. Wat Ate de Boer nog mee wilde geven aan de aanwezigen: “Verbinding maakt het succes! En durf creatief en anders te denken, je hebt er lef voor nodig!”

Kennismaken en netwerken

Direct na zijn verhaal riep Ate de Boer de aanwezigen op om in twee minuten kennis te maken met iemand uit de zaal die je nog niet kent. De Brabantse gemoedelijkheid werd meteen zichtbaar toen iedereen direct opstond en er verschillende mooie gesprekken ontstonden. Ook vóór en ná het formele gedeelte was er bewust veel ruimte voor (hernieuwd) kennismaken.

Goede behouden in nieuwe structuur

Dagvoorzitter Gijs de Louw (Compass) wist de aandacht van de professionals snel weer te pakken en gaf het woord aan Demi van de Goor van de gemeente Maashorst. Zij gaf een korte toelichting op de ontwikkelingen rondom jeugd van het afgelopen jaar.  Veel elementen zijn al dagelijkse praktijk. Denk bijvoorbeeld aan het preventieteam en de Lokaal Educatieve Agenda. Er komt een nieuw onderwijsachterstandenbeleid ‘Kind en kans’. En in 2024 gaat de gemeente aan de slag met haar preventief jeugdbeleid. Alles met als doel de zorgcirkel te verkleinen en de preventiecirkel te vergroten. Als laatst werd de (hernieuwde) netwerkkaart Maashorst gepresenteerd. De cirkels op de netwerkkaart Maashorst zijn al uitgetekend en geven een weergave van alle partners rondom jeugd in de gemeente Maashorst. Het kind en gezin in het midden met de netwerkpartners daar omheen.

Info

Preventieteam Maashorst groeit op in de kernen

Vervolgens was het de beurt aan het Preventieteam Maashorst om zich voor te stellen. Sinds april 2023 is het preventieteam jeugd in Maashorst gestart. Preventiewerker Tobias Jubbega vergeleek het team met een opgroeiend kind. Het gaat met vallen en opstaan en dat mag ook. Het team heeft drie pijlers: bieden van ondersteuning, collectieve preventie en community building. De verschillende preventiewerkers vertelden over hun eigen praktijk. Met mooie voorbeelden waarin ze het verschil konden maken voor jongeren. De aanwezigen luisterden aandachtig. Voor de professionals staat er een open uitnodiging om ideeën of signalen te bespreken met de preventiewerkers. “We zitten samen in hetzelfde vaarwater, dus laten we ook samen optrekken in het belang van de jeugd,” vatte Tobias Jubbega het samen. De teamleden zijn rechtstreeks te benaderen voor iedereen. Op de website van de gemeente Maashorst staan de contactgegevens inclusief rechtstreekse telefoonnummers en mailadressen. 

Vervolg

De netwerkbijeenkomst eindigde in een gezellige borrel in de foyer van het Wapen van Reek. De gemeente organiseerde deze bijeenkomst samen met Compass en Team Preventiewerk op veler verzoek vanuit het veld. Wethouder Sour: “We hopen dat hier basis wordt gelegd voor een nog betere samenwerking. Want veel gaat er goed, maar het kan altijd beter.” Daarom zal er zeker een vervolg komen op deze succesvolle netwerkbijeenkomst jeugd.

Meer nieuws

 • Op de plek van het dierenparkje in Volkel

  29 nov 2023 - Op de plek van het dierenparkje in Volkel kunnen 22 sociale huurwoningen voor senioren worden gebouwd. Het college van Maashorst heeft gisteren ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan.

 • Repelakker III in Zeeland: 200 woningen

  29 nov 2023 - Het college van burgemeester en wethouders van Maashorst heeft gisteren ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Repelakker III . Dat moet de bouw van 200 woningen in Zeeland mogelijk maken.

 • Akkerwinde III: 97 woningen voor dorp Schaijk

  29 nov 2023 - Het college van Maashorst heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Akkerwinde III in Schaijk. Dat maakt de bouw van 97 woningen mogelijk.

 • Dagbesteding Odiliapeel mag uitbreiden

  29 nov 2023 - Burgemeester en wethouders van Maashorst willen de uitbreiding van de dagbesteding aan de Oosterheidestraat in Odiliapeel toestaan.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?