Zonneparken voor energiebehoefte van de toekomst

Geplaatst op woensdag 1 november 2023

Maashorst is begonnen met inschrijvingen voor 30 hectare zonneparken. Want we moeten straks kunnen voorzien in de energiebehoefte.

In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 de uitstoot van CO2 met ruim de helft moet zijn verminderd ten opzichte van 1990. Met dat doel werken in heel Nederland dertig regio’s samen. Maashorst maakt deel uit van de Regionale EnergieStrategie (RES) Noordoost Brabant. Binnen deze RES is afgesproken dat alle gemeenten een bijdrage leveren aan de opwekking van duurzame energie. Daarnaast wil Maashorst in 2035 een klimaatneutrale gemeente zijn. Dat betekent dat de gemeente dan niet meer bijdraagt aan de opwarming van de aarde.
Maximaal inzetten op zonnepanelen op daken is dan niet genoeg om te voorzien in de energiebehoefte. Daarvoor is ook grootschalige opwek van duurzame elektriciteit op land nodig.

Zonnepanelen op dak?

Maashorst werkt daarom mee aan het inrichten van zonneparken. De daken liggen op dit moment natuurlijk nog niet vol. En bedrijven willen maar wat graag zonnepanelen aansluiten. Maar daar is nog geen ruimte voor op het elektriciteitsnet. “Dat geldt voor zonneparken ook. Die staan straks, net als die aanvragen van bedrijven, op de wachtlijst”, legt de wethouder uit. “Maar daarvoor moeten we nú wel het proces alvast in gang zetten.” Maashorst zet in op zonneparken met de beste kwaliteit en wil dat de omgeving kan meeprofiteren van de opbrengsten.

Meer info staat op onze website.

Meer nieuws

 • Op de plek van het dierenparkje in Volkel

  29 nov 2023 - Op de plek van het dierenparkje in Volkel kunnen 22 sociale huurwoningen voor senioren worden gebouwd. Het college van Maashorst heeft gisteren ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan.

 • Repelakker III in Zeeland: 200 woningen

  29 nov 2023 - Het college van burgemeester en wethouders van Maashorst heeft gisteren ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Repelakker III . Dat moet de bouw van 200 woningen in Zeeland mogelijk maken.

 • Akkerwinde III: 97 woningen voor dorp Schaijk

  29 nov 2023 - Het college van Maashorst heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Akkerwinde III in Schaijk. Dat maakt de bouw van 97 woningen mogelijk.

 • Dagbesteding Odiliapeel mag uitbreiden

  29 nov 2023 - Burgemeester en wethouders van Maashorst willen de uitbreiding van de dagbesteding aan de Oosterheidestraat in Odiliapeel toestaan.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?