Zonneparken: 50 procent lokaal eigendom

Geplaatst op dinsdag 14 november 2023

Maashorst is gestart met de inschrijving voor 30 hectare zonneparken, met een maximum van 20 hectare per park. Wethouder Jeroen van den Heuvel (Duurzaamheid, klimaat en energie): “En de omgeving moet daarvan kunnen meeprofiteren.”

Maashorst wil 30 hectare zonneparken toestaan binnen de gemeente. We stellen uiteraard ook eisen aan de zonneparken. Ze moeten zorgvuldig worden ingepast in het landschap. “Maar belangrijk is ook dat de omgeving kan meeprofiteren”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel. “Daarom willen we dat de parken voor minimaal vijftig procent in lokaal eigendom zijn, zodat de opbrengsten ook kunnen terugvloeien naar de gemeenschap.” Om dat lokaal eigendom vorm te geven werken we samen met energiecoöperatie Uleco.

Verder zetten we maximaal in op de maatschappelijke meerwaarde van een zonnepark. De ruimte op meer manieren gebruiken en koppelkansen met bijvoorbeeld de landbouwtransitie, natuurontwikkeling, goed waterbeheer en klimaatadaptie hebben een duidelijke voorkeur. De inschrijving loopt tot februari 2024. Daarna worden de initiatieven beoordeeld door een onafhankelijk deskundigenpanel. Daarmee is de kwaliteit van de parken geborgd.

Meer informatie staat op onze website.

Meer nieuws

 • Op de plek van het dierenparkje in Volkel

  29 nov 2023 - Op de plek van het dierenparkje in Volkel kunnen 22 sociale huurwoningen voor senioren worden gebouwd. Het college van Maashorst heeft gisteren ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan.

 • Repelakker III in Zeeland: 200 woningen

  29 nov 2023 - Het college van burgemeester en wethouders van Maashorst heeft gisteren ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Repelakker III . Dat moet de bouw van 200 woningen in Zeeland mogelijk maken.

 • Akkerwinde III: 97 woningen voor dorp Schaijk

  29 nov 2023 - Het college van Maashorst heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Akkerwinde III in Schaijk. Dat maakt de bouw van 97 woningen mogelijk.

 • Dagbesteding Odiliapeel mag uitbreiden

  29 nov 2023 - Burgemeester en wethouders van Maashorst willen de uitbreiding van de dagbesteding aan de Oosterheidestraat in Odiliapeel toestaan.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?