Zonneparken: 50 procent lokaal eigendom

Geplaatst op dinsdag 14 november 2023

Maashorst is gestart met de inschrijving voor 30 hectare zonneparken, met een maximum van 20 hectare per park. Wethouder Jeroen van den Heuvel (Duurzaamheid, klimaat en energie): “En de omgeving moet daarvan kunnen meeprofiteren.”

Maashorst wil 30 hectare zonneparken toestaan binnen de gemeente. We stellen uiteraard ook eisen aan de zonneparken. Ze moeten zorgvuldig worden ingepast in het landschap. “Maar belangrijk is ook dat de omgeving kan meeprofiteren”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel. “Daarom willen we dat de parken voor minimaal vijftig procent in lokaal eigendom zijn, zodat de opbrengsten ook kunnen terugvloeien naar de gemeenschap.” Om dat lokaal eigendom vorm te geven werken we samen met energiecoöperatie Uleco.

Verder zetten we maximaal in op de maatschappelijke meerwaarde van een zonnepark. De ruimte op meer manieren gebruiken en koppelkansen met bijvoorbeeld de landbouwtransitie, natuurontwikkeling, goed waterbeheer en klimaatadaptie hebben een duidelijke voorkeur. De inschrijving loopt tot februari 2024. Daarna worden de initiatieven beoordeeld door een onafhankelijk deskundigenpanel. Daarmee is de kwaliteit van de parken geborgd.

Meer informatie staat op onze website.

• Niemeskant: 186 woningen voor Volkel (Besluit)

30 mei 2024 - Het college van B en W van Maashorst heeft deze week besloten het bestemmingsplan voor Niemeskant aan te bieden aan de gemeenteraad. Als de raad ermee instemt, maakt dat de weg vrij voor de bouw van 186 woningen in Volkel.

• Tijdelijk exploitatieverbod kinderopvang XXS opgeheven

30 mei 2024 - Deze week heeft het college van B&W van Maashorst het voorgenomen tijdelijk exploitatieverbod van kinderopvang XXS in Uden opgeheven.

• Maashorst bezorgt Sporthal de Stigt duurzaamheidsboost

30 mei 2024 - Deze week heeft het college van B&W ingestemd met de verduurzaming van Sporthal de Stigt in Uden, die uiteindelijk moet leiden tot een energie-neutrale sporthal. Voor de beoogde duurzaamheidsstappen moet de raad nog wel akkoord gaan met een bruto krediet van € 477.000,-.

• Maashorst investeert in samenredzaamheid in dorpen en wijken

30 mei 2024 - Het college van B&W heeft deze week ingestemd met het nieuwe beleidskader 'Sterke Sociale Basis'. Een kader dat een stevig fundament moet leggen voor de sociale structuur in heel Maashorst. Het uiteindelijke doel is om de zelf- en samenredzaamheid van inwoners te vergroten.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?