Orange the world: veilige wereld voor vrouwen

Geplaatst op maandag 27 november 2023

Tot 10 december loopt de campagne Orange the world tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De Orange the World-campagne heeft als doel bewustwording te creëren over geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november t/m 10 december. Wethouder Ramona Sour (Zorg en Welzijn): “In 2023 is het thema ‘Veilig, overal en altijd’. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. Als gemeente Maashorst steunen we deze campagne van harte.”

Hoe herken je geweld tegen vrouwen? Waar moet je op letten? Wat kun je doen als je iets ziet gebeuren?

Geweld tegen vrouwen

• Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld.
  • 1 op de 10 vrouwelijke studenten wordt verkracht tijdens haar studie.
  • 80% van al het seksueel geweld gebeurt door een bekende van het slachtoffer.

Wat kun jij doen?

Wat kun jij doen als je getuige bent van geweld tegen vrouwen of meisjes? Er zijn veel opties, bijvoorbeeld:

• Niet wegkijken als je iets ziet gebeuren tussen collega’s op je werk.
  • Ertussen gaan staan als iemand geïntimideerd wordt in het openbaar vervoer.
  • Een steunend commentaar posten als iemand wordt geïntimideerd op sociale media.
  • Een teamgenoot helpen met melden van grensoverschrijdend gedrag op je sportclub (bijv. via ‘Een held belt’,
    088 – 3 68 68 13).
  • Op De #medestander pledge, 5 punten - Orange the World (Deze link gaat naar een andere website) kun je nog meer lezen over wat jij kunt doen in situaties waarbij geweld voorkomt.

• Maashorst: 310 nieuwe woningen in 2023

23 feb 2024 - Binnen de gemeente Maashorst kregen vorig jaar 310 huishoudens de sleutels van een nieuw huis. “Met dit aantal nieuwe woningen liggen we zelfs voor op schema met onze bouwplannen”, constateert wethouder Franko van Lankvelt (Wonen) tevreden.

• Samenwerking Gemeente en GGD : ‘Gezonde start voor ieder kind’

21 feb 2024 - Niet ieder kind heeft een gezonde start van zijn/haar leven, terwijl juist de eerste 1000 dagen rondom de geboorte in grote mate de kansen voor later bepalen. Hiervoor biedt het actieprogramma Kansrijke Start ondersteuning.

• Onze bermen worden nog mooier voor mens en dier

20 feb 2024 - Rondom de prachtige zandwegen in onze gemeente zijn interessante veranderingen gaande om de natuur te verbeteren. Problemen zoals het breder worden van de zandwegen, door bijvoorbeeld onderhoud, worden nu aangepakt met de nadruk op het herstellen van de biodiversiteit.

• Geen avondopenstelling van Burgerzaken op dinsdag 12 maart

20 feb 2024 - Dinsdagavond 12 maart is er géén avondopenstelling van Burgerzaken. Dit in verband met de installatie van Hans van der Pas tot nieuwe burgemeester van Maashorst.