Brabantse snelheidsmeter aan Kerkstraat in Zeeland

Geplaatst op woensdag 6 december 2023

Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! Deze bijzondere meter doet een tour door Brabant. Het is nu de beurt aan Zeeland, gemeente Maashorst. Iedereen die zich in Kerkstraat-noord aan de snelheid houdt, brengt geld in de spaarpot. Het totaalbedrag komt ten goede aan de vergroening van het speelplein bij de basisscholen in Zeeland.

Wethouder Harold van den Broek (Verkeer) doet de aftrap op vrijdag 8 december om 14.00 uur aan de Kerkstraat, ter hoogte van huisnummer 107. “Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat (veel) te hard rijden de veiligheid van andere weggebruikers in gevaar brengt. We willen een gedragsverandering, en met deze snelheidsmeterspaarpot belonen we goed gedrag. Natuurlijk hopen we dat mensen zich verantwoord blijven gedragen als de meter straks weer verdwenen is”, aldus de wethouder.

Nulmeting

Uit een nulmeting in oktober bleek dat in deze straat gemiddeld 47,1 kilometer gereden wordt, met een uitschieter van 76 km. Ter plekke is maximaal 30 kilometer per uur toegestaan. Alle reden dus om de snelheidsmeterspaarpot hier neer te zetten.

In mei 2018 werd de snelheidsmeter met beloning voor het eerst ingezet aan de Helmondse Dijksestraat. Tijdens de inzet van de meter daalden de gemeten snelheden fors. De bestuurders die zich wél aan de snelheid hielden, brachten toen gezamenlijk 500 euro in de spaarpot.

Hoe werkt de spaarpot?

Iedere bestuurder van een motorvoertuig, die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. De provincie Noord-Brabant is eigenaar van de snelheidsmeter, en leent die tot 8 januari 2024 uit aan Maashorst.

NUL verkeersslachtoffers

In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, openbaar ministerie, Rijkswaterstaat, en ook scholen samen aan de verkeersveiligheid. Het motto is: Brabant gaat voor NUL. Ze willen bereiken dat álle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want in 90% van alle ongelukken komt door menselijk gedrag zoals niet opletten, of te hard rijden. Daar kun je dus zelf wat aan doen!

• Maashorst: 310 nieuwe woningen in 2023

23 feb 2024 - Binnen de gemeente Maashorst kregen vorig jaar 310 huishoudens de sleutels van een nieuw huis. “Met dit aantal nieuwe woningen liggen we zelfs voor op schema met onze bouwplannen”, constateert wethouder Franko van Lankvelt (Wonen) tevreden.

• Samenwerking Gemeente en GGD : ‘Gezonde start voor ieder kind’

21 feb 2024 - Niet ieder kind heeft een gezonde start van zijn/haar leven, terwijl juist de eerste 1000 dagen rondom de geboorte in grote mate de kansen voor later bepalen. Hiervoor biedt het actieprogramma Kansrijke Start ondersteuning.

• Onze bermen worden nog mooier voor mens en dier

20 feb 2024 - Rondom de prachtige zandwegen in onze gemeente zijn interessante veranderingen gaande om de natuur te verbeteren. Problemen zoals het breder worden van de zandwegen, door bijvoorbeeld onderhoud, worden nu aangepakt met de nadruk op het herstellen van de biodiversiteit.

• Geen avondopenstelling van Burgerzaken op dinsdag 12 maart

20 feb 2024 - Dinsdagavond 12 maart is er géén avondopenstelling van Burgerzaken. Dit in verband met de installatie van Hans van der Pas tot nieuwe burgemeester van Maashorst.